Ank Bijleveld (Foto: aangeleverd)
Ank Bijleveld (Foto: aangeleverd)

Burgemeester: ‘benoeming wethouders is correct’

Politiek

ALMERE – De benoeming van de wethouders in het nieuwe college is op 14 juli van dit jaar correct verlopen. Dat zegt interim-burgemeester Ank Bijleveld in reactie op de raadsleden die tegenover deze krant verklaarden hun stem niet anoniem te hebben kunnen uitbrengen.

Door Marcel Beijer

De raadsleden moeten hoofdelijk stemmen over de benoeming van de wethouders. Dat gebeurde op 14 juli in de raadszaal. De raadsleden moesten bij goedkeuring van een wethouder diens naam opschrijven, of een blanco briefje inleveren. Tijdens de stemming was er veel publiek aanwezig. Omdat zij van bovenaf de raadszaal inkijken was eenvoudig te zien of er (al dan niet) een naam werd opgeschreven. Een aantal raadsleden was van mening dat ze niet vrijelijk hadden kunnen stemmen, zeker ook omdat partijgenoten hun keuze ook konden meekijken. Ze lieten dat anoniem aan verslaggevers van deze krant weten.
In Almere worden colleges al jaren op deze manier gekozen. Burgemeester Bijleveld sprak daar in juli al haar verbazing over uit. Donderdagavond liet ze weten dat de gemeente de wijze van stemmen daarom gaat evalueren.

Wettelijk

Deskundigen spraken later in deze krant het vermoeden uit dat de stemming wel eens ongeldig zou kunnen zijn, vanwege het gebrek aan privacy. Bijleveld heeft dat de afgelopen weken laten onderzoeken, zo liet ze weten. “Wettelijk is de stemming geldig. Ik heb zelf ook niet het idee dat de huidige uitslag niet weersproken zal worden bij een nieuwe stemming. We gaan de wijze van stemming evalueren. Daarnaast wil ik benadrukken dat raadsleden hun ongenoegen bij mij hadden kunnen uiten, of bij de griffie. En niet bij journalisten.”