Paul en Ann van Wijgerden runnenop de Filipijnen de stichting Young Focus. (Foto: Nathalie van der Straten)
Paul en Ann van Wijgerden runnenop de Filipijnen de stichting Young Focus. (Foto: Nathalie van der Straten)

Almeers echtpaar runt stichting Young Focus op Filipijnen

'Wij geloven nog niet in een verloren generatie'

ALMERE - “Het is voor een Nederlandse school niet voor te stellen, maar op de Filipijnen zijn de scholen meer dan twee jaar dicht geweest”, zegt Almeerder Paul van Wijgerden, oprichter van Young Focus, een stichting die onderwijs geeft aan de armsten onder de armen. “Eind deze maand gaan de meeste scholen weer open na de pandemie. Vanaf maart 2019 hebben kinderen geen klas gezien en zelfs nu zijn er scholen die nog niet open kunnen omdat ze er niet klaar voor zijn”.

Paul en Ann van Wijgerden zijn sinds eind tachtiger jaren actief met onderwijs in de sloppenwijken van Manilla. “In die periode stonden de vuilste sloppenwijk bekend als Smokey Mountain: een veertig meter hoge vuilnisbelt waarop duizenden gezinnen woonden, afhankelijk van de afvalindustrie”, vertelt Paul. “De regering heeft verboden dat mensen op de belt wonen, maar ze wonen er nu in de buurt. In deze armoedige sloppenwijken wonen naar schatting 40.000 mensen waarvan een groot percentage direct of indirect afhankelijk is van de afvalindustrie.”

Onderwijsprogramma’s

Het Almeerse echtpaar woonde begin 90'er jaren onder de rook van de toenmalige smeulende vuilnisbelt. Na veertien jaar terug geweest te zijn in Almere, vertrokken ze in 2008 opnieuw naar Manilla. “We werkten daar tot 1994 met een zendingsorganisatie, maar al snel hebben we onze eigen stichting opgezet, omdat we zoveel meer wilden doen. Veel kinderen gingen niet naar school of moesten stoppen met school vanwege een tekort aan financiële middelen. We besloten in 2008 om met de stichting Young Focus terug te gaan om onderwijsprogramma’s te ontwikkelen. We zijn gestart met een paar man personeel, maar nu hebben we 29 fulltimers en verschillende studiecentra waar kinderen vanaf de kleuterschool leeftijd tot en met universiteit begeleid en gesponsord worden.”

'Verloren generatie'

Vanaf maart 2019 werden alle Filipijnse scholen gesloten en die gaan nu pas weer open. “Er konden online lessen worden gevolgd via mobiele telefoons, maar daar was vaak geen geld voor. Bovendien was de verbinding was meestal ontzettend slecht. Het was een complete chaos’, zegt Paul. ”Het uiteindelijke effect van een langdurige sluiting van het onderwijssysteem is moeilijk in te schatten. Economen vrezen dan ook het ergste en denken dat er veel langdurige schade veroorzaakt is. Sommige spreken van een ‘verloren generatie’.”

Young Focus gelooft nog niet in een verloren generatie. “Wij blijven geloven in de Filipijnse jeugd die door moeilijkheden heen in staat is om aan hun dromen vast te houden. We begeleiden en sponsoren bijna duizend kinderen en jongeren. Studenten zijn de afgelopen jaren tot het uiterste gegaan om vast te houden aan hun dromen. We zien daarom enorm uit naar het nieuwe schooljaar wanneer alles iets ‘normaler’ gaan worden. Als Young Focus zullen we er alles aan doen om de ‘gaten te vullen’ zodat de kinderen weer met plezier naar school gaan en de achterstand zoveel mogelijk kunnen inhalen.”

Er is veel voor nodig, maar aan de motivatie van het Young Focus team zal het niet liggen. Kijk voor meer informatie over de stichting en het werk van Paul en Ann van Wijgerden op www.youngfocus.nl

Zo wordt er huiswerk gemaakt in de sloppenwijk op de Filipijnen. (Reuters/Eloisa Lopez)
Deze jongen doet zijn huiswerk op het dak. (Reuters/Eloisa Lopez)