Het Oogcafé staat in het teken van ontmoeten en het uitwisselen van kennis en ervaringen. (Foto: aangeleverd)
Het Oogcafé staat in het teken van ontmoeten en het uitwisselen van kennis en ervaringen. (Foto: aangeleverd)

Oogcafé Almere is terug

PARKWIJK - De Oogvereniging Flevoland organiseert op maandag 12 september van 13.00 tot 15.00 uur weer een Oogcafé in buurtcentrum Parkwijk aan de Haagbeukweg 42 in Parkwijk. Inloop vanaf 12.45 uur.

"Wie de naam Oogvereniging hoort, denkt veelal aan blinden en slechtzienden. Dat beeld is al heel lang achterhaald", stelt Johan de Visser van de Oogvereniging Flevoland. "Deze vereniging is er voor iedereen met een oogaandoening en eventueel een andere beperking, zoals bijvoorbeeld doofblindheid, mensen met oogletsel als gevolg van een ongeluk, of een oogaandoening door diabetes of Multiple Sclerose. De vereniging is er ook voor de familie en de mantelzorgers. We zijn er voor meer mensen dan je in eerste instantie zou denken."

6000 leden

Landelijk gezien heeft de Oogvereniging zo’n 6000 leden. De vereniging is actief op het gebied van lotgenotencontact, informatievoorziening, verzamelen van ervaringen en belangenbehartiging. Ook houdt de Oogvereniging zich bezig met het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van oogaandoeningen en het wegnemen van de belemmeringen in participatie. "Mooie voorbeelden daarvan zijn spraakvoorzieningen bij bushaltes, een speciale geleidelijn bij spoorwegovergangen en een navigatie-app voor op stations", aldus De Visser. "Voor migranten is een landelijk steunpunt opgezet." 

Oogvereniging Flevoland

In Almere is de regionale afdeling Oogvereniging Flevoland actief met het organiseren van lotgenotencontact door middel van Oogcafés, het geven van voorlichting en belangenbehartiging via verschillende platforms, zoals de Werkgroep ViP Almere. In de toekomst wil de regionale afdeling - met hulp van lokale leden - actief worden in heel Flevoland.

Nieuwe opzet Oogcafé

Na lange tijd van afwezigheid is het Oogcafé Almere terug. Met een nieuw team, een nieuwe locatie, een andere dag, andere tijden en een nieuwe opzet. "Het Oogcafé is een plek waar mensen met een oogaandoening elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen uitwisselen", vertelt De Visser. "De bijeenkomsten staan vaak in het teken van een bepaald thema, maar deze eerste keer wordt gewoon gezellig bijgepraat." Toegang is gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Aanmelden 

Aanmelden voor het Oogcafé is noodzakelijk, dit kan bij Lydia Davids. Mail naar oogcafe.almere@gmail.com of  bel 06-39446211. Aanmelden kan tot vrijdag 9 september. 

Kijk voor landelijke informatie op www.oogvereniging.nl of volg de Oogvereniging Flevoland op Facebook om op de hoogte te blijven van regionale activteiten. De volgende Oogcafés zijn op 10 oktober, 14 november en 12 december.