Eco wijk 'De Buitenkans' ligt verscholen in het groen. (Foto: aangeleverd)
Eco wijk 'De Buitenkans' ligt verscholen in het groen. (Foto: aangeleverd)

Ecowijk opent haar deuren voor publiek

De Buitenkans meest duurzame wijk van Almere

STRIPHELDENBUURT - In het kader van Open Monumentendag opent Ecowijk 'De Buitenkans' zaterdag 10 september de deuren voor het publiek.

Verscholen in het groen staan 54 woningen die zich onderscheiden van rijtjeswoningen, modernistische zelfbouwprojecten en experimentele huizen. Door inspraak, bewonersparticipatie, zelfbouw en met de ontwikkeling van mens en milieuvriendelijke bouwprocessen ontstond deze bijzondere wijk. Hier staan geen auto’s voor de deur, maar voert een idyllische voetpad langs de vijver naar de parkeerplaats aan de rand van de wijk. Het groen rondom de huizen wordt door de bewoners gemeenschappelijk onderhouden en in plaats van ‘kijkgroen’ is er veel eetbaar groen. 

Duurzaamheid

De Buitenkans valt met geen enkele andere wijk te vergelijken en is de meest duurzame van Almere. In de bijzondere houten woningen komt dit tot uiting in de toepassing van warmtewanden waardoor een warmtepomp overbodig is, zonnepanelen en sedumdaken die net als de vijver bijdragen aan een bewust waterbeleid. De openbare ruimte is door een landschapsarchitect aangelegd met halfzachte verhardingen en fruitbomen voor een gunstig buitenklimaat en grote biodiversiteit.  

Rondleidingen

Op zaterdag 10 september zijn het de bewoners zelf die bezoekers rondleiden door het gebied. Hoe bevalt het wonen in De Buitenkans? Speciaal voor deze duurzame Monumentendag 2022 zet een aantal bewoners hun huis open, zodat belangstellenden binnen kunnen kijken in één van deze unieke en duurzame huizen.

De rondleidingen zijn geheel gratis en vinden plaats om 11.15, 14.00 en 16.00 uur. Reserveren kan via kunstlinie.nl/monumentendag. Dit alles is mogelijk gemaakt door Kunstlinie, Gemeente Almere en de bewoners van De Buitenkans.

Ecowijk De Buitenkans is gelegen aan de  Ambt Dorknoperlaan in de Stripheldenbuurt, Almere Buiten.