Ilias El Ghamarti bij zijn club in Bosinië (Foto: aangeleverd)
Ilias El Ghamarti bij zijn club in Bosinië (Foto: aangeleverd)

Voetbalnomade Ilias Ghamarti (23) strijkt neer in Bosnië

ALMERE - Ilias El Ghamarti is in Almere geboren en groeide hier op met zijn vader, moeder en twee broertjes. Van kleins af aan was Ilias bezig met voetballen met vriendjes op de bekende pleintjes. In die tijd droomde hij al van een carrière als profvoetballer en deed hij er alles aan om deze droom te realiseren.

Door Henk Mathlener

Ilias: “Ik was en ben altijd met voetbal bezig. Je kon me dag en nacht vinden op de pleintjes en daar speelden we dan vijf tegen vijf. Hier ben ik technisch een stuk beter geworden. Ik keek ook graag naar voetballers uit de buurt die het hebben gemaakt, zoals Steven Bergwijn en Che Nunnely. Jammer genoeg wordt er nu buiten niet zoveel meer gevoetbald, omdat iedereen thuis zit om bijvoorbeeld te gamen."

Achilles '29

In de jeugd speelde Ilias voor SC Buitenboys, ASC Waterwijk en Sporting Almere. Ook was hij terug te vinden bij clubs als Purmersteijn en maakte hij zijn opwachting bij de Beloften van Achilles’29 dat uitkwam in de eerste divisie van Nederland. Het resulteerde in een stage bij het Belgisch KV Mechelen, waar na een vervelende enkelblessure een Europese voetbalrondreis startte. Een Engels avontuur strandde door corona, in Duitsland kwam hij uit voor een ploeg in de 6e divisie. “Hier kon ik minuten maken en fysiek nog sterker worden. Ik ben hard gaan werken aan mijn uithoudingsvermogen, ben gezonder gaan eten en heb mijn lichaam van heel dik naar een atletisch lichaam omgetoverd."

Kroatië

Na zijn Duitse avontuur bracht zijn zaakwaarnemer (ex-prof Ilija Jankovic) hem naar een 3e League club in Kroatië , war hij af en toe meespeelde in het eerste team. Maar na de wedstrijd tegen NK Osijek, waar hij een mooie assist afleverde, werd de stage toch beëindigd. Ondanks deze kleine tegenslag ging het avontuur verder en besloot hij zijn geluk te zoeken in Bosnië bij FK Alfa Modrica dat uitkomt op het een na hoogste niveau. Deze club kent een rijke geschiedenis en plaatste zich in 2008/2009 nog voor de UEFA Champions Leaque. Ilias: “Na goed overleg met mijn zaakwaarnemer hebben we een profcontract voor een jaar getekend en hoop ik na de winter een grote stap te maken naar de Premier Liga in Bosnië.”

IJskast 

Tijdens dit prachtige voetbalavontuur volgde Ilias de HBO opleiding ICT en haalde hij zijn propedeuse. Hij startte ook met een eigen kledinglijn Sportsivia. Maar door het profcontract moet dat allemaal even in de ijskast. Ilias: “Ik wil nu eerst blessurevrij blijven en lekker gaan voetballen. En in de toekomst sta ik zeker open om terug te keren naar mijn Almere en misschien kan ik dan wel spelen bij Almere City.”

IN KADER

Almere City verliest weer uitwedstrijd

Het is Almere City FC opnieuw niet gelukt een uitwedstrijd te winnen. In Helmond verloor de ploeg van Alex Pastoor met 3-0 van hekkensluiter Helmond Sport.