Raadslid Shadi Niksomar van GroenLinks.voerde het woord namens PvdA, GroenLinks en BIJ1 over menstruatiearmoede  (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
Raadslid Shadi Niksomar van GroenLinks.voerde het woord namens PvdA, GroenLinks en BIJ1 over menstruatiearmoede (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

Term ‘menstruerende vrouwen’ mag niet meer

Algemeen

Onderzoek naar menstruatie-armoede

ALMERE – Wethouder Froukje de Jonge (CDA) gaat samen met maatschappelijke organisaties onderzoeken hoeveel vrouwen door armoede geen menstruatieproducten kunnen kopen. “Op dit moment heb ik nog geen signalen dat dat zo is”, zei de wethouder.

Door Robert Mienstra

Op de Politieke Markt van afgelopen donderdag dienden PvdA, GroenLinks en Bij1 een motie in om een onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor het gratis beschikbaar stellen van menstruatieproducten, omdat er ‘menstruerende mensen zijn die soms onvoldoende geld hebben om maandverband of tampons te kopen, waardoor zij in sommige gevallen belemmerd worden om naar hun werk te gaan’. Dit onderzoek komt er dus nu.

Mensen

De reden dat de indieners van de motie spreken over ‘menstruerende mensen’ is dat er vrouwen zijn die die zich geen vrouw voelen, maar wel menstrueren. Meerdere partijen vielen over de term ‘menstruerende mensen’. “Ik heb biologie gehad op school”, zei Willem Boutkan van de PVV, “daar heb ik geleerd dat vrouwen menstrueren. Die term met ‘mensen’ is linkse betutteling.” Ook AP/OPA wilde dat gezegd hebben, maar de voorzitter kapte die discussie af.
Saillant was dat Kees Sanderse van het CDA zei dat “het probleem zich vooral voordoet bij schoolgaande meisjes onder de armoede grens.” Meisjes mocht toen weer wel.

Onderzoek

“Ik heb geen signalen dat menstruatie-armoede al speelt in Almere”, zei wethouder De Jonge. “Maar ik ga het samen met onze partners uitzoeken. Als het een substantieel probleem blijkt, waarbij we het dan ook over bestaanszekerheid hebben, zou gedacht kunnen worden aan uitgiftepunten voor menstruatieproducten bij de voedselbank en eventueel op scholen.”