Twee verschillende vragenlijsten. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Twee verschillende vragenlijsten. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Verbazing over verschillende vragenlijsten stadsenquête

Algemeen

ALMERE - Momenteel krijgen bijna 20.000 Almeerders de vragenlijst ‘Almere in de Peiling’ in de brievenbus. Het bijzondere is dat niet iedereen dezelfde vragen krijgt voorgelegd. Er zijn vier verschillende versies. Met het gestegen wantrouwen in de politiek, roept dat vragen op. Volgens de gemeente is dat niet terecht.

Door Marcel Beijer

De enquête ‘Almere in de Peiling’ wordt elke twee jaar uitgevoerd door de afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente en wordt voorgelegd aan een willekeurige groep Almeerders. Een lezer wees de redactie erop dat hij een andere vragenlijst kreeg voorgelegd dan een kennis, die in een andere wijk woont. ‘Hoe willekeurig zijn die vragenlijsten.? Door verschillende vragenlijsten te sturen naar bepaalde groepen Almeerders, kan ook de uitslag worden beïnvloedt’, aldus de lezer. ‘Bewoners in volkswijken zullen andere antwoorden over sociale veiligheid geven dan mensen die in Overgooi wonen.’ 

Verantwoording

De laatste stadsenquête werd twee jaar geleden georganiseerd. Uit de verantwoording blijkt dat de 16.550 geënquêteerden willekeurig werden geselecteerd uit de Basis Registratie Personen, aangevuld met leden van het gemeentelijke onderzoekspanel. Zij kregen de vragen via een papieren vragenlijst of via internet. Iets meer dan 4298 (26%) vulde de lijst ook daadwerkelijk in. Wie de lijst online invulde kreeg echter ook de mogelijkheid om de twee andere vragenlijsten in te vullen, waardoor het aantal steeg naar ruim 7000. Dezelfde Almeerders vulden dus meerdere lijsten in. Daarnaast blijkt dat jongeren van 18 tot en met 29 jaar minder goed vertegenwoordigd zijn omdat ze domweg geen zin hadden om het formulier in te vullen. Toch stellen de onderzoekers dat de enquête voor 95% betrouwbaar is, al kan die marge misschien 2% hoger of lager uitvallen.

Verschillende lijsten

Volgens de gemeente is gekozen voor drie verschillende vragenlijsten om de deelnemende Almeerders niet te overladen met vragen. Volgens een woordvoerder is gekozen voor een aselecte steekproef waarbij alle inwoners van 18 jaar en ouder een even grote kans hebben om in de steekproef terecht te komen. In deze steekproef zijn de vier verschillende vragenlijsten ad random verdeeld.  “Bij de afdeling Onderzoek & Statistiek weten we namelijk niets over inkomens van mensen, daarom vragen we het ook in de vragenlijst bij persoonlijke kenmerken.”