(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Repair Café in De Inloop bestaat 10 jaar

STEDENWIJK - Het Repair Café in buurthuis De Inloop aan het 's-Hertogenboschplein bestaat in september tien jaar. Onder het motto 'Weggooien, mooi niet' helpen vrijwilligers met het repareren van kapotte spullen.  

Almere heeft verschillende Repair Café's, verdeeld over diverse wijken. De Schoor geeft hier samen met een aantal samenwerkingspartners en vrijwilligers vorm en inhoud aan. In De Inloop staat een aantal vrijwilligers iedere derde zaterdagmiddag van de maand, van 14.00 tot 17.00 uur, klaar om mensen te helpen met het repareren van allerhande spullen. 

Weggooien? Mooi niet!

"Veel defecte apparaten die worden aangeboden hebben een elektrisch probleem. Van een tandenborstel die niet meer oplaadt, tot een stofzuiger die het niet meer doet" , vertelt Jaap Looijen van het Repair Café. "Vaak zijn het kleine defecten die eenvoudig gerepareerd kunnen worden, maar waarvoor commerciële bedrijven hoge tarieven vragen, als er al een bedrijf te vinden is dat het apparaat wil repareren. Moet je het dan maar weggooien? Mooi niet!”

De enthousiaste vrijwilligers van het Repair Café kijken graag wat het probleem is, maken het apparaat open en herstellen - indien mogelijk - het defect. "Een breukje in het snoer bij het oprolmechanisme kan ertoe leiden dat een stofzuiger het niet meer doet. Door een defecte accu kan  een elektrische tandenborstel niet meer aangaan. De eigenaar bestelt via internet een nieuw onderdeel en de vrijwilliger van het Repair Café zet dat erin." 

Samen repareren

Repair Café’s zijn bijeenkomsten die draaien om het gezamenlijk repareren. Gereedschap en materialen zijn aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Bijvoorbeeld op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen en speelgoed. Er zijn deskundige vrijwilligers met de nodige kennis en vaardigheden op allerlei terreinen, zo valt er ook altijd wat te leren. Meer informatie: www.repaircafe-almere.nl