Waterstaete in aanbouw (Foto: Fred Rotgans)
Waterstaete in aanbouw (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Voorrang voor senioren in complex Waterwijk

WATERWIJK – 55-plussers in de postcodegebieden 1316 en 1317 (Waterwijk) krijgen voorrang als zij willen verhuizen naar Waterstate, het appartementencomplex dat momenteel langs de Karperweg wordt gebouwd.

Woningcorporatie GoedeStede had de gemeente gevraagd om voor dit project de voordeelregeling toe te passen voor senioren. De Huisvestingsverordening biedt de mogelijkheid om nieuwbouw toe te wijzen voor de ‘Voordeelregeling’. Met deze regeling krijgen buurtbewoners van 55 jaar en ouder uit Waterwijk voorrang bij de toewijzing van nieuwbouw sociale huurwoningen in hun eigen buurt. De regeling maakt een wooncarrière in de eigen buurt mogelijk. 

Het college gaat hiermee akkoord omdat het vooral van belang wordt geacht voor senioren, omdat zij hierdoor hun sociale netwerk kunnen behouden bij het verhuizen naar een levensloopbestendige woning. Daarnaast bevordert de regeling de doorstroming en de sociale cohesie in een buurt.

Protest

De komst van het complex Waterstate had flink wat voeten in de aarde. Bewoners van Waterwijk protesteerden hevig tegen de bouw omdat de gemeente vergeten was hen mee te nemen in het participatieproces. Tijdens een vergadering op de Politieke Markt verlieten ze woedend de vergadering. Later organiseerde de gemeente nog een inspraakavond, die door de bewoners als een 'schijnvertoning' werd ervaren omdat ze nog maar over drie punten mochten meebeslissen: de kleurstelling, de verkeersituatie en de aanleg van het groen rond het pand. Toch wordt het complex niet vijf, maar vier verdiepingen hoog. Daarin komen veertien tweekamerwoningen en veertien driekamerwoningen. Op de begane grond worden bergingen gerealiseerd. In het voorjaar van 2023 wordt het complex opgeleverd.