Appels plukken voor het goede doel. (Foto: aangeleverd)
Appels plukken voor het goede doel. (Foto: aangeleverd)

Plukkers gezocht voor voedselbank-fruit

ALMERE -  In Lopik is er onverwachts de komende weken veel fruit beschikbaar. Huisvestingsadviesbureau ICS, de eigenaar van een boomgaard, wil het fruit beschikbaar stellen aan Voedselbanken, waaronder Almere. Met het project Mega Pluk worden daarvoor plukkers gezocht. 

Jan Remijnse, directielid van ICS vertelt: “We willen onze eigen ecologische voetafdruk compenseren. Wij hebben om die reden in Lopik een boomgaard gekocht van 3 hectare met het doel om daar een voedselbos te gaan maken. Zo’n voedselbos komt vol te staan met planten en struiken die graag CO2 opnemen en daarnaast neemt de biodiversiteit enorm toe.” 

Fruitbomen

Op dit moment staan er in de boomgaard fruitbomen, die volhangen met appels en peren. “Bij elkaar zo’n 90.000 kg. Die bomen worden niet meer commercieel geplukt. Wij vonden het een goed idee, zeker in deze tijden van een toenemende klantenstroom bij de voedselbanken en de vraag naar fruit, om dit fruit aan hen te geven. Anders valt het straks op de grond om te verrotten. Het moet er alleen nog wel even afgeplukt worden”

De Mega Pluk

Het project ‘De Mega Pluk’ heeft menskracht en materialen nodig om de ‘afgeschreven’ appels en peren te oogsten. De plukdagen in Lopik zijn op zaterdag 17 september, dinsdag 27 september en de vrijdagen 30 september, 7, 14 en 21 oktober. Bedrijfsleven, organisaties, stichtingen, verenigingen worden uitgedaagd, om de komende weken met minimaal 10 personen het laatste fruit van het seizoen in te zamelen.
Bedrijven of organisaties die met 10 of meer collega’s een (dag)deel willen komen helpen met plukken, of voor zichzelf een rol zien weggelegd op het gebied van catering, kruiwagens of misschien zelfs een stukje entertainment kunnen zich aanmelden via info@utrechtseuitdaging.nl