(Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)

Floriade heeft weer extra geld nodig. Wellicht gratis planten.

Algemeen

ALMERE – “Ik houd een slag om de arm, maar wellicht kunnen Almeerders gratis planten en struiken ophalen als de Floriade ontmanteld wordt”, zei wethouder Julius Lindenbergh (VVD) tijdens het debat over de afbouw van het evenement. Hij had ook slecht nieuws: “Zoals het er nu uitziet kost de ontmanteling 600.000 tot 900.000 meer dan begroot.”

Door Robert Mienstra

Lindenbergh zei dit tijdens een debat – aangevraagd door DENK - over de ontmanteling van de Floriade. Hassan Buyatui van die partij wilde weten hoe circulair de afbouw wordt, hoe het met de deadlines zit en of er financiële risico’s zijn met mogelijke schadeclaims.”

Verantwoordelijkheid

De wethouder antwoordde dat het terrein van de Floriade 21 december opgeleverd moet worden, maar dat het voor een aantal kavels wel tot maart 2023 kan duren, onder meer de kavels waarop de kabelbaan staat. “Bovendien is de afbouw van de Floriade niet de verantwoordelijkheid van de gemeente maar van de Floriade BV. We zijn er uiteraard over in gesprek en het plan ziet er goed uit. Per kavel is er grip op. We hebben aan de Floriade BV meegegeven dat de ontmanteling zo circulair mogelijk moet. Bovendien zijn er al Almeerse partijen die willen meehelpen met de circulaire ontmanteling.”

Schofterig

Op de vraag van Johan de Leeuw (AP/OPA) of Lindenbergh of – nu hij het woord voerde over de Floriade – de Floriadewethouder was geworden zei Lindenbergh dat dat niet het geval was. “Per item van het evenement kunnen er andere wethouders het woord voeren.” Brent Hadderingh (Forum voor Democratie) vond deze uitspraak ‘schofterig.’ Jaap Steenkamer (GroenLinks) wilde een punt maken van deze uitspraak, maar de voorzitter hamerde de vergadering af, en zo werd dit relletje in de kiem gesmoord.