De Flevolab Tour ging ook langs landschapskunstwerk Riff. (Foto: Erwin Budding)
De Flevolab Tour ging ook langs landschapskunstwerk Riff. (Foto: Erwin Budding)

Flevolab wil cultureel Flevoland steviger op de kaart zetten

FLEVOLAND – Met de start van het nieuwe culturele seizoen gaat ook Flevolab weer aan de slag om cultureel Flevoland steviger op de kaart te zetten. “Er zijn in Flevoland vele initiatieven en organisaties op cultureel gebied, maar het zijn allemaal losse eilandjes. Door samen te werken onder één noemer kunnen wij een verbindende factor zijn en de culturele identiteit van onze jonge provincie verstevigen”, vertelt Kitty Jacobs van Flevolab.

Door Petra Onderwater

Flevolab is gestart op initiatief van vijf Almeerse culturele organisaties: buitenlaboratorium StrandLAB, Festival 2TurvenHoog en theatergezelschappen Suburbia, BonteHond en Vis à Vis. “Inmiddels wordt met meerdere partijen samengewerkt en is Flevolab verder aan het groeien. Het is de bedoeling dat het over heel Flevoland wordt uitgerold”, benadrukt Kitty. “Flevolab bundelt krachten, deelt kennis en ervaring en betrekt partners bij onderzoek, talentontwikkeling en experiment. Zo creëren we een groeiend netwerk.”

Flevolab Tour

Een van de terugkerende activiteiten is de Flevolab Tour. “Deze gaat langs verschillende culturele organisaties, potentiële samenwerkingspartners en bijzondere locaties in Flevoland. Afgelopen jaar bezochten we bijvoorbeeld cultureel centrum De Kubus in Lelystad, Prins te Paard in Nagele en Roggebotstaete in Dronten. De tours staan in het teken van kennis delen, verbinden, samenwerkingen en een groeiend netwerk creëren.”

Nieuwe makers en zakelijk Leiders

Binnen Flevolab is veel aandacht voor talentontwikkeling. Naast de Werkplaats voor nieuwe makers is ook de tweede ronde gestart van de werkplaats Zakelijk Leiders. "Dit is een leer-werktraject van een jaar voor iedereen die de ambitie heeft om zakelijk leider te worden. Drie trainees krijgen de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de zakelijke keuken van toonaangevende culturele instellingen uit Flevoland. Ze lopen een jaar lang afwisselend mee met de directies van BonteHond, Suburbia, Vis à Vis en het Apollo Ensemble.”

Publieksprogramma

Uiteindelijk is het de bedoeling dat culturele experimenten en ontwikkelingen hun weg vinden naar het publiek. Op 1 en 2 oktober krijgen makers van Flevolab een podium tijdens het Verhalenweekend Oerknal bij StrandLAB en presenteert Flevolab haar activiteiten aan het publiek. "In onze Werkplaats hebben nieuwe makers onderzocht hoe ze het verhaal van Flevoland voor publiek kunnen presenteren,” vertelt Anne-beth Schuurmans van 2TurvenHoog en Werkplaats Nieuwe Makers. Ga voor meer info en tickets naar www.strandlab-almere.nl. Meer weten over Flevolab? Zie www.flevolab.nl