(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

'Najaar is vergeten als plantseizoen'

BUITEN - Er zoemt en vliegt van alles rond in het stukje voorbeeldtuin van Kwekerij de Eenvoud in Almere Buiten. "In mei is het gras hier omgespit en na een paar maanden stonden de eerste planten in bloei", vertelt Franka Steekelenburg. Zij is dit jaar gestart met haar kwekerij van vaste planten die aantrekkelijk zijn voor bijen. 

De insecten in Nederland hebben het niet makkelijk door allerlei oorzaken. Maar door een paar planten in je tuin te zetten die aantrekkelijk zijn voor insecten, help je een klein beetje mee om de biodiversiteit te bevorderen. 

Beste planttijd

Het najaar dat is volgens Franka de beste planttijd. "Het is een beetje vergeten als plantseizoen, maar het heeft veel voordelen. De grond is nog warm en de planten kunnen voor de winter rustig wortelen. En het regent ook wat vaker. Het volgende voorjaar hebben de planten dan een goede start", zegt Franka. "Als je ze in het voorjaar plant gaan ze waarschijnlijk een droge zomer tegemoet. Dan moeten ze meer moeite doen om goed te wortelen. En je moet ze vaker water geven. Ook zie je nu in de tuin beter waar nog plaats is dan in het voorjaar. In het voorjaar lijkt er veel ruimte te zijn maar als de andere planten gaan groeien valt het altijd weer tegen."

Eenvoud

Franka houdt van planten die in hun eenvoud mooi zijn. Veel van haar planten zijn inheemse soorten. Dat zijn 'planten van hier' die al heel lang in de natuur voorkomen in Nederland en omliggende landen. "Zij passen volledig in het ecosysteem, samen met de andere planten en insecten van hier. Dat maakt ze sterk en minder vatbaar voor ziektes."

Belangstellenden zijn welkom op vrijdag tussen 14.00 en 16.30 uur om de voorbeeldtuin te bekijken aan de Hugo de Vriesweg 20 in Buiten. Zie www.kwekerijdeeenvoud.nl