Flinke belangstelling voor de fitste club van Nederland bij Almere City FC. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Flinke belangstelling voor de fitste club van Nederland bij Almere City FC. (Foto: Almere DEZE WEEK) ROBERT MIENSTRA

‘Vitaliteit rode draad in onze club’

Almere City FC start met Fitste club van Nederland

Door Robert Mienstra

ÁLMERE – Betaald Voetbalclub Almere City FC trapte vorige week woensdag af met het vitaliteitsprogramma De Fitste Club van Nederland, dat tijdens de Nationale Sportweek gepresenteerd werd in businessruimte van de club.

“Vitaliteit loopt als rode draad door de organisatie van Almere City FC. Sponsoren en supporters sporten al langer bij en via Almere City FC en nu wil de club ook de stad Almere met haar inwoners en bedrijven in beweging brengen”, vertelt John Bes, directeur van de Almere City FC, “we zijn een topsportorganisatie, en daarbij hoort het begrip vitaliteit. Met tal van maatschappelijke projecten betrekken we de stad hierbij. Vitaliteit zorgt voor prestaties maar ook om leuk in het leven te blijven staan.”

Activiteiten

De club heeft daartoe tal van activiteiten ontwikkeld waarvan het grootste deel al gestart is. “Maar we gaan ze verder uitrollen”, zegt Bes. Het project ‘Aanvalluh Kids’ is gericht op kinderen met ongezond gewicht. ‘Alle routiniers verzamelen’ heeft als doel om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Iedere thuiswedstrijd nodigt de club ouderen uit om het thuisduel gratis te komen bekijken, zo wordt onder meer eenzaamheid bestreden. Studenten van studentenvereniging Endzjin halen elke thuiswedstrijd ouderen met busjes op, kijken met hen de wedstrijd en brengen ze weer thuis. Iedere donderdagavond faciliteert Almere City FC laagdrempelig buurtvoetbal met ‘Ballen met de Buurt’. Mannen en vrouwen uit verschillende wijken van Almere komen naar het Yanmar Stadion om met elkaar een balletje te trappen. Bij ‘Friendlies’ ontmoeten Almeerders met een migratie-achtergrond elkaar in het Yanmar Stadion voor een heuse mini-interland in de tenues van het land van herkomst. Ook wordt er gezamenlijk gegeten in de businessclub. Bij ‘Klassewerk’ komen hele schoolklassen aan het werk, die sporten, koken en andere activiteiten doen. Zelfs bij ‘Scoor een boek’ over het bevorderen van lezen worden beweegactiviteiten ingezet.

MBO

Daarnaast zijn er nieuwe activiteiten. ‘Almere City Werkfit’ richt zich op Almeerders met een afstand tot de arbeidsmarkt. Beweegactiviteiten spelen hier een rol om zo mensen uit hun isolement te halen, maar ook oom vaardigheden aan te leren die nodig zijn bij (vrijwillig) werk. Daarnaast komt er ‘Talentschool’ bij de club, waarbij MBO-studenten via workshops en bewegen begeleid worden naar hun eerste baan. Dit wordt vier keer per jaar georganiseerd. “Ook hier is het begrip vitaliteit van belang”, zegt Bes.

Running Business

Voor ondernemers van de businessclub is er ‘Running Business’. Iedere ochtend in de week biedt Almere City FC hen een andere sport aan: spinning, hardlopen, padel, voetbal en boksen. “Voor de bedrijven is dit belangrijk”, zegt Bes, “de werknemers die ook mee mogen doen blijven fit waardoor er minder ziekteverzuim is. Bovendien blijven ze graag bij een onderneming die dit soort activiteiten aanbiedt.”

Vitaliteitsmanager

Martijn Kos is per 1 september gestart als Vitaliteitsmanager bij Almere City FC. Kos wordt coördinator van het vitaliteitsprogramma De Fitste Club van Nederland, daarnaast wordt de nieuwe vitaliteitsmanager nauw betrokken bij Running Business; diverse sportactiviteiten die vanuit de club iedere doordeweekse vroege ochtend aan de businessclubleden worden aangeboden.