Daken kunnen worden vergoend. (Foto: aangeleverd)
Daken kunnen worden vergoend. (Foto: aangeleverd) unknown

Challenge: vergroen de buurt

ALMERE - Veel wijken en tuinen in Almere bevatten veel steen en tegels. Natuur- en Milieufederatie Flevoland (NMF) biedt met de challenge ‘Vergroen samen je buurt’ tips om gezamenlijk de omgeving groener te maken. 

Meer groen zorgt er bijvoorbeeld voor dat er in de zomer minder hitte tussen de huizen blijft hangen en er minder warmte de woning binnenkomt. Er zijn tal van mogelijkheden voor een 'natuurinclusieve’ wijk, stelt NMF. Denk aan groene daken, groene gevels, nestkasten voor vogels in de muur, pluktuinen of vlinderstroken. Of door meer bomen en struiken in tuinen te kiezen. Samen met buurtgenoten kunnen daar flinke stappen in worden gezet. NMF komt met tips en tricks waarmee direct kan worden begonnen.  Zo kan een groene strook in de wijk worden omgebouwd tot pluktuin, of bijen- en vlinderstrook wat goed is voor de biodiversiteit. Ook kan een 'zelfbeheergroep’ worden gestart en ervoor gekozen worden om samen dat groen ook te onderhouden. Daarnaast is er de actie ‘Plan Boom’, waarmee bomen of planten geplant kunnen worden, of kunnen platte daken worden vergroend op schuurtjes en garages. Dat is weer goed voor de opvang van regenwater in de wijk. 

Challenges

Natuur en Milieufederatie Flevoland organiseert samen met haar lid-organisaties, overheden, bedrijven en anderen challenges gericht op het verkleinen van de Flevolandse voetafdruk. Wekelijks zijn er nieuwe challenges om aan mee te doen.  Aanmelden kan via www.ikdoemeejijook.nl. Na aanmelding ontvangen deelnemers een overzicht van tips (Hink-stap-sprong naar een duurzame wijk), zoals voorbeelden van andere wijken die in Flevoland al stappen hebben gezet.