Preston Stroop uitzinnig van vreugde na zijn eindzege op het NK. (Foto: aangeleverd)
Preston Stroop uitzinnig van vreugde na zijn eindzege op het NK. (Foto: aangeleverd)

Fencing Club Almere gaat voor kwaliteit

STRIPHELDENBUURT - Bij het NJK in Alkmaar heeft Schermvereniging Fencing Club Almere onlangs uitstekende resultaten geboekt. De schermvereniging scoorde maar liefst vijf medailles: twee keer goud, een keer zilver en twee keer brons. Het was één van de hoogtepunten van de vereniging die in 2000 is opgericht. 

Door Henk Mathlener

De schermvereniging kende met 75 leden een vliegende start, de laatste tien jaar oefenen de schermers in buurthuis De Cartoon in de Stripheldenbuurt. Trainer Ad van der Weg: “We zijn een gezonde, gezellige vereniging met ruim 80 leden, waarbij de jeugd vanaf 6 jaar de boventoon voert.”
Bij Fencing Club Almere wordt getraind op maandag- en donderdagmiddag en -avond. Maar liefst vier gediplomeerde trainers en drie begeleiders geven hun leden volgens het Athletic Skills systeem goed en gericht les. Het model garandeert veelzijdig bewegen, zodat de leerlingen niet alleen betere schermers worden maar ook betere bewegers. In de praktijk betekent het dat alle vier de trainers tegelijk op de werkvloer staan. De drie verschillende trainingsvormen, waarvan schermtechnieken aanleren altijd een vast onderdeel is, worden middels een roulatiesysteem aangeboden. Elke schermer beoefent zo alle onderdelen en om de zoveel tijd wordt er gewisseld, zodat iedereen elk onderdeel doet.

Kwaliteit

“We gaan voor kwaliteit. Het is leuk als je 300 leden hebt, maar dan is het moeilijk om het hoge niveau vast te houden. Nu trainen we in kleine groepjes en hebben voor iedereen aandacht en daar gaat het toch om.” En dat blijkt inderdaad te werken, want na het hoogtepunt in 2018 met het binnenhalen van de Nederlandse titel Degen bij de Senioren door Randy Postma staan er opnieuw diverse toppers op, die zich in de komende jaren zeker zullen laten zien. In de schermwereld zijn de namen van Janne Schmitz, Jocy Celie (meervoudig Nederlands kampioen), Preston Stroop en Chris Jelders al zeer bekend.

Stroop

Preston Stroop, de huidige Nederlands Kampioen in de leeftijdsklasse tot 17 jaar, begon met schermen bij de FCA toen hij 6 jaar oud was. Als 15-jarige behoort hij nu al tot de beste 50 schermers van de wereld. In de Coronatijd heeft hij zich te pletter getraind. Preston: “Ik had toen meer tijdd om op mijn kracht en voetenwerk te trainen. Hierdoor ben ik met sprongen vooruit gegaan en was de titel Onder 17 jaar een mooie bekroning. Ik wist me ook te plaatsen voor het WK in Dubai, waar ik met het Nederlands team goed geschermd heb. Nu wil ik natuurlijk méér en dat stopt niet bij het behalen van het Nederlands Kampioenschap. Ik wil me namelijk ook kwalificeren voor de zogenaamde Onder 20-wedstrijden en goed presteren bij EK en WK. Het absolute hoogtepunt moet de deelname aan de Olympische Spelen in 2028 worden.”

Gratis proefles

Bij schermvereniging Fencing Club Almere kan iedereen terecht. Op de website www.fencingclubalmere.nl staat een contactformulier om bijvoorbeeld een gratis proefles te volgen en lid worden kan natuurlijk altijd. “We zijn een club met voor elk wat wils. Van recreatief tot prof en van jong tot oud. Een goede sfeer, lekker bewegen, veel plezier hebben en een goed pedagogisch klimaat, waarin kinderen ruimte krijgen om zich te ontplooien staan hoog in het vaandel."