Wethouder Alexander Sprong (tweede van links) en Klimaatburgemeester Chris Soebroto (tweede van rechts) gaven dinsdag de aftrap voor de Nationale Klimaatweek in Almere. (Foto: Studio Fred Rotgans)
Wethouder Alexander Sprong (tweede van links) en Klimaatburgemeester Chris Soebroto (tweede van rechts) gaven dinsdag de aftrap voor de Nationale Klimaatweek in Almere. (Foto: Studio Fred Rotgans)

Klimaatweek geopend door wethouder en klimaatburgemeester

Algemeen

ALMERE - De Nationale Klimaatweek is van start gegaan. Ook in Almere wordt deze hele week extra aandacht gevraagd voor het belang van energiebesparing, verduurzaming, vergroenen en minder afval. Bij de Groene Karavaan op het Stadhuisplein werd dinsdagochtend de aftrap verricht door wethouder Alexander Sprong en Klimaatburgemeester Chris Soebroto. 

Emily-Lara Kabos (34) en Chris Soebroto (74) mogen zich – net als vorig jaar - de Klimaatburgemeesters van gemeente Almere noemen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zocht ook dit jaar voor zo veel mogelijk gemeenten in Nederland een Klimaatburgemeester. Dat is iemand die zich in zijn of haar gemeente, wijk, of buurt inzet om de CO2-uitstoot te verminderen. Dat kan een groot initiatief zijn, zoals het opzetten van een duurzame actie in de straat of wijk, maar ook iets kleins. Er zijn in totaal 245 Klimaatburgemeesters in 158 gemeenten, waaronder Almere. 

Met hun eervolle benoeming hopen Emily-Lara Kabos en Chris Soebroto tijdens de Nationale Klimaatweek andere Almeerders te inspireren om ook iets te doen voor een beter klimaat. Zelf zijn zij veel met het klimaat bezig en zij hopen met hun duurzame voorbeeld veel mensen in directe omgeving aan te zetten tot actie.

Verbinding

Emily-Lara Kabos is videokunstenaar. Haar nieuwste video gaat over de schoonheid van de natuur. In deze film hebben mensen die in isolatie leven door de natuur meer verbinding met de wereld. Op haar website komt informatie waar de film tijdens de klimaatweek te zien is. 

Chris Soebroto is naast Klimaatburgemeester ook al jaren energieambassabeur. Hij schrijft over klimaatverandering en duurzaamheid. Hij wil met de gemeente Almere en met vrijwilligersnetwerk Almeerminder activiteiten organiseren waar aandacht wordt gevraagd voor verduurzaming. Hij is zich zelf al jaren bewust van de ernst van het klimaatprobleem. “Een probleem dat we met zijn allen hebben veroorzaakt. We hebben nog maar heel erg weinig tijd over om in grijpen en erger te voorkomen”, benadrukt hij. Tijdens de Klimaatweek probeert hij zoveel mogelijk mensen te motiveren om vriendelijk te zijn voor onze planeet en het klimaat. 

Nationale Klimaatweek

De Nationale Klimaatweek vindt plaats tot en met 6 november. Het ministerie van EKZ wil hiermee de aandacht vestigen op de duurzame, klimaatbewuste initiatieven die vanuit de samenleving worden ontplooid. Het programma is te vinden op www.nkw2022.nl/agenda..

Groene Karavaan

De Groene Karavaan staat tijdens de Klimaatweek op dinsdag 1 november, donderdag 3 november en vrijdag 4 november op het Stadhuisplein in Almere Stad, van 10.00 tot 16.00 uur. De Groene Karavaan is een mobiele expositie van groene energiemaatregelen. Bezoekers kunnen er terecht voor informatie over hoe ze energie kunnen besparen. Meer informatie op www.degroenekaravaan.nl.


Bij De Groene Karavaan kunnen bezoekers terecht voor informatie over energiebesparing. (Foto: Studio Fred Rotgans)