Maandag is gestart met de verhuizing van het grote groen van het Floriade-paviljoen van Duitsland. (Foto: aangeleverd)
Maandag is gestart met de verhuizing van het grote groen van het Floriade-paviljoen van Duitsland. (Foto: aangeleverd)

Groen van Duits Floriade-paviljoen krijgt nieuwe plek in Almere

Algemeen

HORTUS - Het ‘grote groen’ van het Floriade-paviljoen van Duitsland blijft behouden voor Almere. Het gaat naar drie plekken in Oosterwold: de nieuwe openbare tuin van Wetlantec (natuurlijke waterzuiveringen), de tuin van de kleinschalige Sofiaschool en de meent van Stadsboerderij Vliervelden.

De Almeerse kunstenaar Jos Bregman kreeg op het laatste moment de kans om het Duitse groen onderdeel te maken van zijn project ‘Boombom2022 - een sociale sculptuur’, waar hij sinds 2019 aan werkt. “Ondanks de tijdsdruk is het tof om met hulp van heel veel mensen dit groen een tweede leven te geven en onderdeel te maken van Boombom2022”, zegt Bregman. “De groep moerascypressen komt bijvoorbeeld op het groene schoolplein van de Sofiaschool, daar krijgen ze de ruimte. Ik zet er een bordje bij: AD 3022 - de duizendjarige moerascypres. Zo’n boom kan heel oud worden. Ik heb vertrouwen in de toekomst.” 

In het vroege voorjaar bracht bracht Bregman houtoogst uit het Almeerse stadsbos onder in acht Floriade-paviljoens. “Nu plant ik bomen van de Floriade terug in stadsbos. Mijn boombomkunst en de drie Oosterwoldse tuinen dragen de boodschap verder uit”, zegt hij.  

Verhuizing

Maandag 31 oktober in alle vroegte begon de verhuizing van het ‘grote groen’ van het Duitse paviljoen. “Zo’n verhuizing is een hele klap voor zo’n boom, ze verliest een hoop wortels”, zegt Bregman. “We zijn daarom heel voorzichtig met de haarwortels die over blijven. Die kunnen met een paar minuten aan de de droge lucht afsterven. Daarom gaan ze meteen in de folie.”

Circuloco 2.0 

De materialen van het Duitsland-paviljoen zelf worden ook hergebruikt. Op De Steiger in Almere Haven wordt Circuloco 2.0 gebouwd. Het wordt de doorontwikkeling van het paviljoen van Circuloco op de Floriade, dat liet zien wat de circulaire economie allemaal in huis heeft. Het kleine groen werd eerder al verdeeld onder Almeerders via Ally Groeit Verder.

De moerascypressen komen op het groene schoolplein van de Sofiaschool in Oosterwold. (Foto: aangeleverd)