Een bonte stoet trotseerde zondagmiddag de regen voor de Winter Pride Walk door Almere Centrum. (Foto: Studio Fred Rotgans)
Een bonte stoet trotseerde zondagmiddag de regen voor de Winter Pride Walk door Almere Centrum. (Foto: Studio Fred Rotgans)

Winter Pride Almere nat maar kleurrijk

Algemeen

STAD CENTRUM – Een bontgekleurde stoet trotseerde zondagmiddag de regen voor de Pride Walk door Almere Centrum. Na twee jaar uitstel vanwege corona kon er weer een Winter Pride worden georganiseerd in Almere. Er waren dit jaar ook activiteiten in de bibliotheek en poppodium De Meester. “We zijn heel trots op wat we dit jaar hebben neergezet”, verklaart Sem Krijn van Dijk, voorzitter van de stichting Winter Pride Almere.

Met zijn 18 jaar is hij waarschijnlijk de jongste voorzitter wereldwijd van een Pride-organisatie, voor zover dat is na te gaan. Hij nam het stokje in augustus over van Suzanne van de Laar, die de functie niet meer kon combineren met haar werk als gemeenteraadslid. “Ik ben heel blij dat ik deze kans heb gekregen. Ik heb al veel mooie dingen mogen doen en leuke en interessante mensen ontmoet”, vertelt Sem.

Als lid van Diversity Almere, de queer-jongerengroep vanuit stichting De Schoor, was hij al langer betrokken bij de acties van de stichting Winter Pride Almere. “Wij hebben onder andere een grote rol gespeeld bij de realisatie van een Regenboogpad in Almere.”

Pesten en straatintimidatie 

De queer-community (een overkoepelend begrip voor onder andere homoseksuele, biseksuele, panseksuele, transgender, intersekse en non-binaire mensen) viert met de Winter Pride dat zij mogen zijn wie zij zijn. “Er wordt tevens een statement gemaakt. Iedereen heeft recht op een veilig bestaan, maar queer-mensen hebben helaas nog lang niet altijd dezelfde veiligheid in deze stad. Zij worden geconfronteerd met zaken als pesten en straatintimidatie”, weet Sem uit eigen ervaring. “Ook onze vlaggenactie, waarbij Almeerders een gratis regenboogvlag konden ophalen, riep de nodige weerstand op. Maar aan andere kant was er ook veel animo voor, want we waren zo door onze vlaggen heen. Dat geeft hoop.”

‘Vier Jezelf Samen’

Het thema van Winter Pride 2022 was ‘Vier Jezelf Samen’. “Om te benadrukken dat ieder individu uniek is, maar we tevens de hele stad nodig hebben om al die individuen een veilig bestaan te bieden.” In Almere was het dit jaar een driedaags feest, met naast de Pride Walk diverse activiteiten in de Nieuwe Bibliotheek en een afsluitende Pride Party in popodium De Meester. 

“We wilden het dit jaar breder trekken en een grotere doelgroep aanspreken. Mensen die er niet zoveel voor voelden om mee te lopen in de Pride Walk, konden bijvoorbeeld in een meer intieme setting genieten van een akoestisch concert en een film, of lekker feesten in popodium De Meester. We hebben in drie maanden tijd niet alleen een mooi programma gerealiseerd, maar ook een nieuwe website en huisstijl. Ik ben trots op ons bestuur. We hebben met elkaar een mooie en solide basis gelegd om volgend jaar op door te pakken.”

(Foto: Studio Fred Rotgans)
(Foto: Studio Fred Rotgans)