(Foto: Mona Alikhah)
(Foto: Mona Alikhah)

Expositie Oudroze officieel onthuld op Esplanade

Algemeen

STAD CENTRUM – Bureau Gelijke Behandeling Flevoland organiseerde vrijdag een live talkshow in Almere over ‘roze’ ouderen in de zorg. Wat komen ze tegen en waar hebben ze behoefte aan? In de talkshow zaten Ernst Coppejans, maker van de expositie Oudroze, Joop Schermer, ambassadeur namens stichting roze 50+ en Marieke Goedkoop, vertegenwoordiger van de roze afdeling van het Sarphatihuis. 

Ernst Coppejans vertelde dat hij het belangrijk vindt om deze verhalen vast te leggen voor de jongere generatie. “We kunnen leren van deze oudere generatie, want ook vandaag de dag zijn we er nog lang niet. Deze verhalen kunnen anderen inspireren om uit de kast te komen en zichzelf te zijn.” 

Joop Schermer sprak over het speciale keurmerk van stichting Roze 50+, de Roze Loper. “Instellingen die dit kenmerk hebben krijgen een bordje met een roze sleutel bij de deur, als symbool dat de kasten zijn open gezet en nooit meer dicht hoeven.” Daarvoor is nog wel veel werk aan de winkel, vulde Marieke Goedkoop aan. “Ik geef voorlichting over onze afdeling en vaak krijg ik dan te horen: o, maar die mensen hebben wij hier niet. Dat is onmogelijk. Zo’n 10% van alle mensen behoort tot deze doelgroep, dus ook 10% van alle ouderen. Ze zijn er wel, maar de juiste vragen worden niet gesteld. Dit onderwerp bespreekbaar maken, dat is erg belangrijk.”

Expositie Oudroze

Voorafgaand aan de talkshow in Casa Casla ontving wethouder Maaike Veeningen de bezoekers bij de expositie Oudroze op de Esplanade. Samen met Ernst en Bureau Gelijke Behandeling Flevoland onthulde ze daar één van de elementen: “Er staat wel iets heel bijzonders hier. Een tentoonstelling van een generatie die wel durfde uit de kast te komen in een tijd dat dit nog veel moeilijker was dan nu. Een generatie die daarmee de weg vrij baande voor mensen uit de LHBTI+ gemeenschap, die dat nu ook niet altijd makkelijk vinden. Heel veel respect voor de mensen die hier op de foto staan, die hier laten zien we ze zijn, en hoe dit door Ernst Coppejans is vastgelegd”, sprak Veeningen. De expositie staat er nog tot 11 november.