Afbeelding

Een reeks droge en zonnige dagen

Weer

ALMERE - Een veelal zonnig weertype in Almere en omstreken is het beeld voor de komende dagen. Na de woensdagse buien volgt een reeks dagen waarop het droog blijft met de nodige zonnige perioden. Vooral tijdens het weekend zou de zon royaal moeten gaan schijnen.

Door Marc Putto

Bij de gratie van hoge druk die zich vooral ten oosten van Nederland ontpopt, stroomt drogere landlucht richting Nederland de komende pakweg 72 uur. Het aandeel zon neemt dus toe in die drogere luchtsoort. Tijdens de nachten blijft het in toenemende mate helder waardoor de temperaturen lager kunnen uitkomen. Rond het weekend kan het afkoelen tot 4-5 graden in de vroege ochtenden. Er is zelfs een kleine kans op wat nachtvorst in het open veld, maar ijs op de ruiten van de auto verwacht ik net niet. Overdag kan het kwik flink oplopen bij de gratie van de weliswaar vrij zwakke novemberzon. In de achtertuin of op het balkon kan het nog 15-16 graden worden. Met overwegend weinig wind erbij is dat zelfs aangenaam.
De kans op uitgebreide mistperikelen gedurende de nachtelijke uren is niet heel groot, maar diegenen die vroeg op pad gaan tijdens het weekend kunnen toch een verdwaalde mistbank tegen gaan komen waarbij het zicht plots verminderd kan worden.
Begin nieuwe week zien we een klassiek novemberplaatje. Enerzijds opkomende depressiedruk vanuit de regio IJsland en aan de andere kant een krachtig hoog boven het noordoosten van Europa. Wanneer het gaat regenen bij ons hangt voornamelijk samen met de weerstand van de net genoemde hoge druk. Waarschijnlijk bereikt een eerste oceaanfront ons in de loop van de week met wat regen. Dinsdag of woensdag de paraplu dus maar bij de hand houden.

Woensdag min. 11, max. 15, wind zw. 4, neerslag 70% en zon 30%
Donderdag min. 9, max. 15, wind zw. 4, neerslag 20% en zon 30%
Vrijdag min. 8, max. 15, wind z. 3, neerslag 10% en zon 55%
Zaterdag min. 5, max. 14, wind zo. 3-4, neerslag 10% en zon 70%
Zondag min. 5, max. 14, wind zo. 4, neerslag 10% en zon 65%.