Wim de Bruijn:
Wim de Bruijn: "We openen de deur op afspraak. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Poppenhuismuseum in Almere

Algemeen

MARKERKANT – Op bedrijventerrein Markerkant is een piepklein poppenhuismuseum gevestigd. De ruimte staat tjokvol allerhande poppenhuizen, inclusief aankleding. Je kan het zo gek niet bedenken: een Gouds grachtenpand, een kersthuis, Rococo-huis, diverse winkelpoppenhuizen en zelfs een heus poppenhuisbordeel.

Door Marcel Beijer

“Poppenhuizen zijn onvoorstelbaar populair”, zegt Wim de Bruijn die door zijn vrouw Shirley in de wereld van poppenhuizen werd meegetrokken. “Mijn vrouw is verzot op poppenhuizen en na mijn pensionering ben ik me er ook in gaan verdiepen. Er ging echt een wereld voor me open. Kijk maar eens op Marktplaats hoeveel er wordt aangeboden en verkocht.”
Toen De Bruijn afscheid nam van zijn reclamebureau Fuser kreeg hij meer tijd en besloot hij zelf een poppenhuis te bouwen. “Ik deed mijn best, maar maakte een grote fout: ik had geen rekening gehouden met de grootte. Poppenhuizen moeten de verhouding 1:12 hebben. Wist ik veel. Ik kon niets met dat ding.”

Museum Wishgarden

In april van dit jaar wist De Bruijn een grote partij poppenhuizen met toebehoren op de kop te tikken en werd het tijd om het museum in te richten dat ze Wishgarden hebben genoemd. “Wish is een combinatie van onze beide voornamen: Wim en Shirley. We hebben veel van de poppenhuizen uitgestald in ons pand op de Markerkant 12 nr 06-24. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. We openen de deur op afspraak. Dan moet ze even bellen met 06-53932953. Op Marktplaats bieden we ook van alles aan. In een later stadium gaan we misschien elke zaterdag de deur openen.”

Aida Pravia

Spulletjes kopen kan ook bij Wishgarden. Dat kan van een paar euro, tot een zeer bijzonder bedje van de Spaanse kunstenares Aida Pravia dat wel 500 euro waard is. “Winst maken hoef ik niet, maar ik wil natuurlijk wel de huur van het pand terugverdienen.” Wat de lol is van een poppenhuis weet De Bruijn inmiddels wel. “Het is vooral nostalgie en je kan er ook je fantasie in kwijt. Mannen hebben vaak een spoorbaan op zolder. Met een poppenhuis richten we het huis in en verplaatsen zo nu en dan de meubeltjes. Ze bootsen het leven na. Je hebt dat digitale spel The Sims. Poppenhuizen zijn eigenlijk de voorloper daarvan. De analoge versie van The Sims.”