(Foto: Jacqueline de Haas)
(Foto: Jacqueline de Haas)

Yvonne Keuls bij Eindig Laagland in nieuwe bibliotheek

Lezingen

Schrijfster Yvonne Keuls is donderdagavond 17 november te gast bij literair genootschap Eindig Laagland in de nieuwe bibliotheek aan het Stadhuisplein.

Bijna honderd titels staan op haar naam. Van toneelstukken en hoorspelen tot literaire televisiebewerkingen, non-fictie en romans. Vanaf eind jaren zeventig brak ze door bij het grote publiek met haar sociale romans, waaronder Jan Rap en z’n maat, De moeder van David S. en Het verrotte leven van Floortje Bloem. Romans waarin fictie en werkelijkheid een hechte eenheid vormen. Veel van haar boeken werden bekroond en zijn uitgegroeid tot klassiekers van de Nederlandse literatuur.

Gemmetje Victioria

Met haar meest recente roman Gemmetje Victoria (2021) viert Keuls niet alleen haar negentigste verjaardag, maar wil zij ook een belangrijk verhaal vertellen. In 1972 begon ze met een bevlogen groep mensen een opvanghuis in Den Haag, waar zij zelf vrijwilligerswerk verrichtte. Daar stapte een jonge Gemmetje dwingend en schreeuwend naar binnen, vergezeld door een stapel rapporten die haar leven met een paar woorden afdeden. Ze was van kindertehuis naar kindertehuis gestuurd, en van pleeggezin naar pleeggezin. Keuls wist direct: ‘Van dit kind ga ik houden. En zij van mij. Als we elkaar tenminste niet vermoorden.’

Met dit boek wil de schrijfster tevens het faillissement van de jeugdzorg in Nederland aantonen. Een instantie die volgens haar nog steeds faalt. De avond met Yvonne Keuls begint op 17 november om 19.45 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de klantenbalies of de website van de nieuwe bibliotheek.