De lavendel staat prachtig in de tuin (Foto: Adobe Stock)(
De lavendel staat prachtig in de tuin (Foto: Adobe Stock)(

Vaste planten: goed voor vlinders, bijen en vogels

ALMERE – Wie droomt van een tuin met vlinders, bijen en hommels doet er goed aan bloeiende vaste planten in de tuin te zetten. 

Hoe meer variatie in de beplanting, hoe meer leven in de tuin. Met vaste planten kan volop worden gevarieerd, denk aan verschillende soorten, kleuren, vormen, hoogtes en bloeitijden. Tuinen die vanaf het vroege voorjaar tot ver in de herfst bloemen hebben, bieden voldoende nectar voor vlinders, bijen en andere insecten. Vogels eten weer van de zaden van verschillende bloeiende planten. Het zorgt voor leven in de tuin.

Nectartoppers

Veel bloeiende planten zijn prima nectarplanten. Planten die veel resultaat opleveren zijn het Duizendblad (Achillea), Duizendknoop (Persicaria), Hemelsleutel (Sedum), Herfstaster (Aster), Kattenkruid (Nepeta), Koninginnenkruid (Eupatorium), Kruipend zenegroen (Ajuga reptans), Lavendel (Lavandula), Salie (Salvia) en Zonnehoed (Echinacea).

Weinig onderhoud, volop genieten

Vaste planten komen elk jaar terug en vragen weinig onderhoud. Vooral snel groeiende vaste planten en bodembedekkers zijn interessant voor wie niet te veel tijd aan tuinonderhoud wilt besteden. Deze planten bedekken de grond snel, waardoor onkruid weinig kans heeft. Met veel variatie in de beplanting is de tuin weerbaar tegen ziekten en plagen. 

Tips

•        Laat vaste planten in de winter met rust (knip ze pas in het voorjaar af). Dan kunnen insecten overwinteren tussen de bladeren en stengels. 

•        Weinig ruimte? Licht wat tegels en creëer een geveltuin met verschillende vaste planten. Ook kleine tuinen dragen bij aan meer biodiversiteit in de omgeving.