Lezers schrijven


Complotdenker

In Almere Deze Week (2 november) beschuldigt ene Leen Hogenes redacteur Marcel Beijer ervan dat hij 'Grondwetsartikelen geweld aan doet'. Dit vanwege de kritische verslaggeving van Beijer over de lezing van Frans Heslinga (u weet nog, dat verhaal over de reptielen van NASA). Ik wil geen discussie aangaan over het gedachtegoed van Heslinga, maar ik wil wel duiding geven over de wetgeving omtrent vrijheid van meningsuiting. Vrijheid van meningsuiting is in de grondwet vastgelegd en garandeert dat je je mening mag verkondigen. Dat geldt niet alleen voor meningen in de vorm van overtuigingen zoals van Heslinga. Kritiek op eerder genoemde meningen is namelijk ook een mening en wordt zodoende net zo goed beschermd door de grondwet. Heslinga kon bovendien ongestoord zijn lezing houden. Dat Beijer daar een weliswaar subjectief artikel over heeft geschreven, heeft op geen enkele manier de vrijheid van meningsuiting van Heslinga in gevaar gebracht. Door de verslaggever zo te beschuldigen laat Hogenes zien dat hij zelf de grondwet niet snapt en/of een schijnheilige slachtofferrol aanneemt. En dat is mijn mening. 

Peter Duivenvoorde, Almere Stad

Zooi

Ik schrijf dit omdat ik mij dood erger aan de zooi die overal op straat wordt neergekwakt, jong en oud doen het, ik begrijp niet waarom je je eigen buurt zo wil vervuilen, overal staan nota bene vuilnis bakken en zo niet neem je troep mee naar huis. Voorbeeld: in de kruidenwijk naast de sporthal staat een picknicktafel met een dak erboven en ernaast een prachtige vuilnisbak en waarom ligt dan alle troep ernaast waarom!! Ik erger mij kapot aan alle troep en de gemeente doet niks zelfs AH niet en daar gooit iedereen het gewoon op straat.
Ik hoop dat veel Almeerders dit lezen en dan ook nadenken voor ze de troep op straat gooien, we willen toch een schoon Almere.

Carla Stroz

Kunstmuseum

In ADW (2 november) lees ik dat de gemeente Almere een draagvlakonderzoek laat doen naar de wenselijkheid van een kunstmuseum. Op zich goed plan om vooraf te kunnen beoordelen of er voldoende draagvlak is voor een museum maar nog beter in de toekomst voor andere onderwerpen. De gemeente komt er in dit geval wel heel erg laat mee. Ik mis in de huidige communicatie dat er al rond de 12,5 miljoen euro aan kosten is gemaakt om het huidige stadium te bereiken. Gezien de uit de hand gelopen begroting van Floriade is er kennelijk nog onvoldoende lering voor de toekomst met dit soort projecten uit op te maken. Laat wat mij betreft het draagvlakonderzoek maar zitten, nog meer onderzoek en
kosten overbodig. Stoppen met museum. In Amsterdam is genoeg te beleven op dit terrein.

Hein J.J. Kemper, Parkwijk

Floriadewijk

'Realisatie Floriadewijk kan wel eens lang duren.' Het lijkt me dat het geharrewar over meer huizen ons veel en veel meer gaat kosten dan ons eens aan de afspraken te houden. Niet alleen geld, maar ook tijd en de indeling van het project. Dit soort negativiteit heeft ook de Floriade de kop gekost. Wanneer wordt men eens volwassen!

M.Willemsen, Almere Stad

Hans Welle

Hans Welle, wie kent hem niet? De foto in deze krant van 2 november laat een bevlogen dirigent zien die het optimale uit zijn jonge musici haalt. Hans, van harte gefeliciteerd met je bijna 35-jarig jubileum. Al deze jaren heb jij als oprichter en dirigent geïnvesteerd in de muzikale gaven en talenten van jonge mensen. Het is van grote klasse om een dergelijke verscheidenheid aan personen en talenten tot een eenheid te smeden. De onderlinge afstemming, klankkleur, samenhang en saamhorigheid zijn de basis van ‘hun succesverhaal’. Mijn vrouw Ina en ik mochten ongeveer 25 jaar genieten van dit jeugdorkest. Vooral hebben wij genoten van de ‘Havendagen’ onder mooie en barre weersomstandigheden. Dit heeft ons gelukkige momenten bezorgd. Het afscheid van jou in 2023 zal voor veel Almeerders dankbaarheid betekenen, maar ook het gemis van een bevlogen mens die naast een muzikaal talent een verbindend persoon is. Gelukkig heb je gewerkt aan een juiste opvolger. Jouw zoon Daan gaat leiding geven aan het Almeers Jeugd Symfonie Orkest. Hopelijk ben ik volgend jaar in het Concertgebouw van de partij om een laatste uitvoering onder jouw leiding mee te maken en te genieten van de schoonheid van muziek die de Almeerse Jeugd brengt. 

Jo Bosma

Huisartsentekort 

In het artikel van 19/10/22 over het tekort aan huisartsen wordt de indruk gewekt dat mensen onnodig gebruik maken van de zorg. Hoezo dan? Niemand gaat voor de lol of uit verveling aanspraak maken op de zorg. Er zullen wellicht mensen zijn die onnodig een beroep doen op de huisartsenpost, maar daar kan ook een reden voor zijn. De vraag moet zijn waarom iemand onterecht naar de huisartsenpost gaat. Het stoort mij enorm dat de patiënt als voornaamste probleem wordt bestempeld voor de overbelaste zorg. Het probleem zijn niet de patiënten en ook niet de zorgmedewerkers! De overheid en zorgverzekeraars verwachten te veel van de zorg. De mate van regelgeving, controle en vereisten waaraan voldaan moet worden schiet door. Ik vind de verwachting dat mensen hun fysieke, emotionele en sociale uitdagingen maar moeten leren accepteren en daarmee maar moeten leren leven echt te makkelijk gedacht. Ik eindig dit met de volgende uitspraak: "People start to heal the moment they feel heard'. Mensen moeten echt kunnen voelen dat ze gehoord worden. Zowel patiënten als zorgmedewerkers.

Y. de Wit, Hoofdstedenbuurt