Hoge celstraffen voor huurmoord Almere

LITERATUURWIJK - Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep gevangenisstraffen van 24 en 22 jaar voor twee mannen van 40 en 33 jaar oud uit Amsterdam. Zij worden ervan verdacht in 2015 Ali Motamed te hebben doodgeschoten in de Literatuurwijk Almere.

In de vroege ochtend van 15 december 2015 ging het 56-jarige slachtoffer op pad om naar zijn werk te gaan. Bij zijn bestelbus voor zijn huis werd hij van dichtbij neergeschoten. De daders vluchtten in een BMW die verderop in Almere in brand werd gestoken. Het duo werd door een andere verdachte ingeschakeld voor de huurmoord op Ali Motamed. Over het motief bestaat onduidelijkheid. Er zijn vermoedens dat het verleden van het slachtoffer uit Iran een rol heeft gespeeld. De advocaat-generaal van het OM benadrukte dat de verdachten hiervan niet op de hoogte waren. “Geld was wat hen dreef.”

In 2019 werd de man die er van verdacht wordt de opdrachtgever voor de huurmoord te zijn geweest, veroordeeld door de rechtbank in Amsterdam tot een levenslange gevangenisstraf. Het hoger beroep in die zaak loopt nog.