(Foto:aangeleverd)
(Foto:aangeleverd)

Businesscase Kunstmuseum vol aannames. Totaal geraamde kosten 63 miljoen

Algemeen

ALMERE – Het college heeft de voorlopige businesscase voor het Kunstmuseum openbaar gemaakt. De totale bouwkosten zijn geraamd op 35,4 miljoen. Verder is de ambitie dat er 200.000 bezoekers per jaar gaan komen. De totale kosten voor het Kunstmuseum worden geraamd op 63,5 miljoen euro.

Robert Mienstra

Bij in totaal 200.000 bezoekers (het streefgetal) wordt uitgegaan van 40 procent Almeerders, 50 procent uit de rest van Nederland en 10 procent uit het buitenland. Dat zou betekenen 80.000 bezoekers uit Almere, 100.000 bezoekers uit de rest van Nederland en 20.000 bezoekers uit het buitenland.
‘De haalbaarheid wordt enigszins onderstreept door de pilot van het Kunstmuseum, waaronder het kunstpaviljoen op de Floriade; de activiteiten en het paviljoen scoren hoog in de bezoekerswaardering en binden daarmee reeds nu bezoekers’, staat er in de voorlopige businesscase.

Boijmans

Het bureau dat de businesscase opstelde gaat uit van een vergelijking met toonaangevende musea als Boijmans (Rotterdam), de Fundatie (Zwolle), het Centraal Museum (Utrecht) en het Groninger Museum. De ambitie van het Kunstmuseum is dat het aandeel eigen inkomsten vergelijkbaar zal zijn met dat bij museum Boijmans. Dit museum wordt overigens voor 223 miljoen euro verbouwd.
De business case voor het Kunstmuseum is berekend op basis van aannames die het bureau plausibel acht. Er zit echter een flinke onzekerheidsmarge in de berekeningen.

Risico’s

De businesscase ziet ook risico’s. Tegenvallende bezoekersopbrengsten is niet het enige risico, en niet eens het grootste risico. Onbekend is hoe succesvol het concept en de inspanning van marketingactiviteiten zal zijn. De concurrentie met andere musea en attracties in en rondom Amsterdam speelt hierbij een rol.
Tenminste even belangrijke risico’s zijn een het wegvallen van de clubactiviteiten (het Kunstmuseum krijgt een nachtclub waar 400 tot 500 bezoekers per dag worden verwacht), een overschatting van de bijdragen van derden, een onderschatting van de personeelskosten, lagere bestedingen per bezoeker en stijgende prijzen voor energie.

Bijdragen

Het is zaak om de bijdragen van derden reeds voorafgaand aan besluitvorming zo veel mogelijk toezeggingen binnen te halen’, aldus de businesscase. Dit is overigens wel de bedoeling van het college om rond het zomerreces het totale plaatje van de businesscase te presenteren. Daarbij moeten dan ook de bijdragen van de rijksoverheid en de provincie worden meegenomen.

Second opinion

Het college heeft een second opinion op de businesscase gevraagd omdat een aantal zaken nog vragen opriep. Die komt in het voorjaar van 2023. Het definitieve financieringsvoorstel komt in de zomer van 2023. Dan wordt de complete businesscase van het Kunstmuseum aan de gemeenteraad voorgelegd.