Voorbeeld verbale agressie. (Stockfoto: Adobe Stock)
Voorbeeld verbale agressie. (Stockfoto: Adobe Stock)

Ook Almeerse politici hebben last van verbale agressie, bedreigingen en geweld

Algemeen

ALMERE – Ook Almeerse politici hebben te maken met (verbale) agressie, bedreigingen en zelfs geweld. Uit een anonieme enquête van Almere DEZE WEEK onder Almeerse politici (55 procent van de raadsleden en fractie-assistenten deed mee) blijkt dat 32 procent te maken heeft gehad met verbale agressie. 19,9 procent met bedreigingen en 2.7 procent met geweld.

Door Robert Mienstra

Aanleiding voor de enquête was een onderzoek waaruit bleek dat politici in Flevoland landelijk het vaakst te maken met agressie en geweld van burgers. Dat bleek uit een publicatie van het ministerie van BZK op basis van de Monitor Integriteit en Veiligheid 20202 van I&O Research. Meer dan de helft (56%) van de politieke ambtsdragers heeft hier in de provincie de afgelopen twaalf maanden mee te maken gehad. In dat onderzoek waren geen specifieke cijfers van Almere bekend. De enquête van deze krant laat zien dat agressie, bedreigingen en geweld tegen politici ook bij Almeerse politici voorkomen.

Toelichtingen

Een aantal politici gaf anoniem toelichting op het invullen van de enquête. Een van hen schreef: ‘Hoewel het natuurlijk naar is om te ervaren, hebben de incidenten mijn beslissingen nooit beïnvloed’. Een ander zegt: ‘Ik voel me niet echt bedreigd, wel vaak wat beledigd. Bedreiging van leden van de fractie is wel voorgekomen’.
Een van de politici schrijft over geweld: ‘Tijdens het campagne voeren, flyeren, en aanwezig zijn in de stad voor evenementen, ben ik meermaals uitgescholden. Ook werd er met een bloempot naar mij gegooid omdat ik volgens de persoon een fascist was. De schuld voor deze gevoelens ligt duidelijk in het politieke klimaat’.
‘De lontjes worden steeds korter’, was een reactie, net als ‘bedreiging is een groot woord, op het randje, ik zou het intimidatie noemen.’

Relativering

Er zijn ook positieve geluiden: ‘Wat bedreigend is scheelt per persoon. Dat geldt zeker voor verbale bedreiging. Ook ik maak best wel eens verassende dingen mee, maar heb dat gelukkig nog niet als bedreigend ervaren.’ Een ander: ‘Heb gelukkig niet te maken gehad met enige vorm van onheuse bejegening.’
Een paar politici relativeren agressie en bedreigingen: ‘Bedreiging is een groot woord, op het randje, ik zou het intimidatie noemen.’

Beveiliging

In het stadhuis van Almere is tijdens de gemeenteraadsvergaderingen volop beveiliging aanwezig. Af en toe is er meer zichtbare en onzichtbare beveiliging aanwezig, zeker als er heikele onderwerpen worden behandeld.

Griffie

“Helaas passen deze cijfers in een maatschappelijke trend”, zegt griffier Gert-Jan Broer in een reactie. “Mensen roepen om gezag naar anderen toe, maar accepteren het zelf steeds minder. Ook zie ik dat door afnemend vertrouwen in de politiek het gezag ook steeds verder afneemt. Daar komt bij dat de eigen waarneming steeds vaker geldt als werkelijkheid. Zorgen, frustratie en boosheid nemen op die manier makkelijk de binnenbocht. Dat vraagt enerzijds voorbeeldgedrag van ons, maar ook: streng waar het moet. Boos zijn mag, maar agressie en geweld zijn een absolute no go. Raadsleden die hiermee te maken krijgen roep ik altijd op hier meteen melding van te doen. Herstel van gezag begint met het aanspreken op een duidelijke norm.”