Jeugdfoto Miep Diesel (Foto: aangeleverd)
Jeugdfoto Miep Diesel (Foto: aangeleverd)

Oorlogsdagboek Miep Diesel inspireert jongeren

Algemeen

Scholieren kunnen meedoen aan schrijfwedstrijd

ALMERE – Van 1942 tot 1945 schreef Miep Diesel haar oorlogsdagboek ‘Bakvis in Oorlogstijd’. Haar dagboek was het geduldige papier waarop zij haar diepste gevoelens in de Tweede Wereldoorlog kwijt kon, gevoelens van een middelbare scholiere en haar belevenissen in de oorlogstijd.

Door Robert Mienstra

De dochter van Miep Diesel is oud-wethouder Hilde van Garderen. “Ik wist dat mijn moeder een oorlogsdagboek had geschreven. In 2019 drukte ze het dagboek mij in de handen. Ik heb het ‘s avonds meteen gelezen en toen ik het diep in de nacht uithad, stroomden de tranen over mijn wangen. Ik las over het leven van mijn moeder en zag een vrolijke jonge meid die zich niet liet dwarsbomen door het geweld en de ontberingen van de bezetting.”

Dagboek

In het dagboek schrijft Miep Diesel over haar school, de belevenissen met vriendinnen in het zwembad, op de ijsbaan of in de bioscoop. Maar ze schrijft vooral over haar vele vriendjes. “Ik schreef over alles wat mij overkwam in die tijd. Ik had vaak het idee dat mijn ouders niet om mij gaven. Ze hadden nooit tijd voor mij en ik kan mij niet herinneren dat zij ooit interesse in mij toonden, zo vertelde mijn moeder me”, zegt Van Garderen. “Daarbij sijpelen in het dagboek de ellende en angst van de oorlog er steeds meer doorheen, het gaat over een meisje dat het er in die tijd het beste van wilde maken.”

Schrijfwedstrijd

Van Garderen realiseerde zich al snel dat het dagboek – een egodocument- veel voor de jeugd zou kunnen betekenen. “Schrijf het van je af, dat is heel heilzaam. Papier is een geduldig maatje. Daarom heb ik de Stichting Miep Diesel opgericht”, zegt Van Garderen. “Daarmee organiseren we een schrijfwedstrijd voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 uit het voortgezet onderwijs over de vragen ‘Wat houd je bezig in het leven?’ en ‘waar lig je wakker van?’. Het kan van alles zijn, een dagboekfragment, een blog of een vlog.”
Inzendingen moeten voor 2 april bij info@miepdiesel.nl ingestuurd zijn. Op 21 april worden de winnaars van de schrijfwedstrijd bekend gemaakt tijdens een eindfeest in de theaterzaal van de nieuwebibliotheek.

Dit is het eerste artikel over Miep Diesel en de schrijfwedstrijd. Volgende week het tweede artikel in deze krant.

Bakvis in oorlogstijd - het dagboek van Miep Diesel is in 2020 uitgegeven door BOOM Uitgeverijen.