De eerste wedstrijd van de Polmerians in Almere. (Foto: Archief BSC Almere)
De eerste wedstrijd van de Polmerians in Almere. (Foto: Archief BSC Almere) ()

‘BSC Almere op koers voor de komende 30 jaar’

Sport

ALMERE - Baseball & Softball Club Almere is al veertig jaar actief. De vereniging kan terugblikken op een rijke historie. De vereniging is op 27 oktober 1982 opgericht onder de naam Polmerians. In die tijd werd er nog gespeeld op het sportpark Klein Brandt. Daar klom de club van de laagste regionen naar zelfs het hoogste, landelijke niveau. 

Door Henk Mathlener

Opzienbarend in deze periode was ook de groei van het jeugd honk- en softball. De club verhuisde in 1990 naar de huidige locatie op het Fanny Blankers Koen Sportpark en daar werd gelijktijdig de clubnaam Almere’90 aangenomen, die recentelijk werd omgedoopt tot BSC Almere. Voorzitter Frank Groen: “Het is natuurlijk prachtig om terug te kijken wat er allemaal bereikt is. Dat doen we ook, maar tegelijkertijd willen we ons voorbereiden op de komende dertig jaar van de club.”
BSC Almere is nu met 300 leden al jarenlang één van de grootste honk- en softbal verenigingen van midden Nederland. Almere’90 heeft ongeveer twintig teams, die deelnemen aan de competitie van de Koninklijke Baseball en Softbal Bond (KNBSB). BSC Almere heeft senioren softbal voor vrouwen en mannen, jeugdsoftbal, senioren honkbal, jeugd honkbal en Beeball. Deze laatste tak is voor jongens en meisjes tot en met 10 jaar. En al deze teams spelen in één van de mooiste (stadion)complexen in Nederland met liefst zes speelvelden, waarbij een drietal velden voorzien zijn van licht. Daarbij beschikt de club ook nog over een eigen trainingshal en krachthonk, waardoor er het gehele jaar getraind kan worden.“

Historische tijd

We hebben natuurlijk een bijzonder gedenkwaardige en historische tijd gehad op Klein Brandt met toentertijd zelfs als allereerste club in Almere sport op hoofdklasse-niveau. Maar we groeiden uit als snel uit ons jasje en de hockeyvereniging wilde juist op Sportpark Klein Brandt uitbreiden. Door onze verhuizing kregen zij meer ruimte voor uitbreiding en wij een heel nieuw complex in tussen De Vaarten. Je kunt dus echt wel spreken van een win-win-situatie,” meent de enthousiaste communicatieman, trainer coach, oud-speler en duizendpoot Hans Jansen de Vries. In de jaren ‘90 ontwikkelde de club zich verder en groeide het ledenaantal van 150 naar 300. Zo kwam er in 1998 een met eigen geld gerealiseerde trainingshal en maakte het mannensoftball een enorme ontwikkeling door. Het toenmalige eerste team bijvoorbeeld speelde in de hoofd- en overgangsklasse en heeft bij de honk- en softbaltak diverse internationals en Olympiërs. 

WK Honkbal

De belangrijkste clubimpuls was in 2005 toen in Almere speelstad was bij het WK Honkbal. Jansen de Vries: ”Daarmee hebben de club en de stad zichzelf nationaal en internationaal op de kaart gezet. Het stadion was diverse dagen barstensvol en er heerste een geweldige sfeer. Met als absolute hoogtepunt de onvergetelijke wedstrijd tussen Amerika en Japan. Door de jaren heen waren wij al regelmatig speelstad voor honk- en softball EK’s, het befaamde Waterland- en Bertus Tromptoernooi en vanaf 2014 het Slowpitch Softball met de opzet van een nationaal team, een heus trainingscentrum en de Windmill Classic. Dit is een jaarlijks terugkerend internationaal toernooi met honderden deelnemers en tientallen teams. Bij deze Nationale Little Leaque, waaraan wereldwijd 2 miljoen sporters aan deelnemen, blijven uiteindelijk in totaal tien teams per leeftijdsklasse over. En een jeugd softballploeg van BSC Almere heeft ooit deze titel in Amerika weten binnen te halen.”

Keerzijde

Keerzijde van de successen kende de club helaas ook, zoals de financiële gevolgen van het WK die de club opspeelden, de terugtrekking van de honkbalselectie uit de hoofdklasse en leden die voor een andere club of sport kozen. Daarnaast moest er worden geïnvesteerd in de verbouwing, het onderhoud van de velden/licht en ook het aantal van 200 leden moest drastisch omhoog. Het duurde dan ook een flinke tijd voor de diverse besturen om alles weer op de rails te krijgen. Daarbij kwamen de laatste jaren ook nog Corona en de energiecrisis om de hoek kijken. “Nou was Corona eigenlijk niet echt slecht voor ons, want daardoor storten we ons meer op Facebook en andere social media en dat zorgde voor veel contacten en interactie. De energiecrisis is een ander verhaal, maar samen met de gemeente willen we dit middels een vijfjarenplan te boven komen. We gaan het park renoveren, willen voor alle velden ledverlichting en zijn druk bezig met de verduurzaming“, aldus Groen. Daarbij wil de club de diverse toernooien nieuw leven inblazen, is de drive dat BSC Almere het hele jaar door aangewezen wordt voor belangrijke wedstrijden, zowel nationaal als internationaal en zullen er allerlei activiteiten gaan plaatsvinden om de club ‘toekomstproof’ te maken. 

Wintertrainingen

Jansen de Vries: “Allereerst is het voor onze jeugd mogelijk om gratis mee te doen aan de wintertrainingen, die de afgelopen twee maanden alweer de derde editie kende. Daarnaast organiseren we ook instuiven, voor jong en oud. De clubcoaches zijn aanwezig en je kunt drie keer gratis mee trainen. Het is een ideale manier om kennis te maken met de club, het complex en de mensen. Tot slot staan er diverse toernooien op het programma, komt er een landelijke Beeballdag en een heuse Open Dag. Dus mogelijkheden genoeg om met BSC Almere kennis te maken. Dus snel naar de verenigingswebsite www.a90.nl, druk op de groene en dan zien we elkaar snel.”