Wie strooizout wil pakken uit deze bak grijpt mis.  (Archieffoto: Fred Rotgans)
Wie strooizout wil pakken uit deze bak grijpt mis. (Archieffoto: Fred Rotgans)

Bewoners en organisaties kunnen strooizoutbakken adopteren in de wijk

ALMERE – Bewoners van de seniorenwoningen op de Zandwierde kwamen bedrogen uit toen zij tijdens de recente vorstperiode zout wilden strooien tegen de gladheid. De drie bakken die er stonden, bleken helemaal leeg te zijn. "En dat terwijl hier allemaal oudere mensen wonen die graag buitenkomen, maar dat met gladheid niet durven", aldus een van de bewoners.

De gemeente Almere is al een aantal jaren geleden gestopt met het gratis verstrekken van gratis strooizout, zo laat een woordvoerder weten. “Bewonersgroepen, stichtingen, verenigingen en maatschappelijke instellingen en organisaties kunnen een zoutbak adopteren. De gemeente levert de bak op de aangegeven locatie en vult deze eenmalig. Daarna kunnen de genoemde partijen deze zelf vullen.”

Tot 2015 stonden er door de hele stad in totaal 150 zoutbakken, waaruit inwoners strooizout konden pakken om hun stoepje te strooien. Vanaf 2015 is de gemeente gestart met een actie om de zoutbakken te laten adopteren door buurtbewoners of maatschappelijke organisaties. Met uitzondering van de zoutbakken in het winkelgebied van Almere Centrum die wel gevuld blijven tijdens het gladheidseizoen.

Kosten

Het besluit om te stoppen met gratis strooizout is volgens de woordvoerder van de gemeente vooral genomen vanuit financiële overwegingen. "Niet alleen vanwege de kosten van het strooizout zelf, maar ook de personele en materiele kosten die gemoeid zijn met het vullen van de bakken." Bovendien is overmatig gebruik van zout slecht voor het milieu. 

Adopteren

Wie een zoutbak wil adopteren kan voor meer informatie terecht op www.almere.nl/gladheid. Bij onder andere doe-het-zelf zaken en tuincentra kan strooizout worden aangeschaft. De bewoner van de Zandwierde denkt dat het zelf regelen van strooizout niet opgaat voor de bewoners van 55plus woningen in de wijk. "Zij zijn tussen 70 en 90 jaar en zullen dat zelf niet aanvragen of regelen. Dat wordt dus uitglijden voor deze ouderen."