De vraag naar hulp neemt de laatste maanden toe, vooral in Almere. (Foto: AdobeStock)
De vraag naar hulp neemt de laatste maanden toe, vooral in Almere. (Foto: AdobeStock) Erwin Wodicka - wodicka@aon.at

Schuldhulpmaatjes zijn harder nodig dan ooit

‘Bankbiljetten zijn nu cijfertjes geworden’

Door Marcel Beijer

ALMERE – De landelijke stichting SchuldHulpMaatje ziet het aantal mensen met financiële problemen de laatste maanden fors toenemen. Juist ook in Almere is de vraag om begeleiding groot. ‘We helpen gratis en zonder vooroordeel’.

SchuldHulpMaatje is sinds twee jaar in Almere actief. Elly Brouwer en Manja ter Horst zijn in Almere coördinator van de stichting die niet is opgestart vanuit christelijk motief. “Maar we helpen iedereen uiteraard”, haast Ter Horst te zeggen. “Het Christelijke aspect zit vooral in het feit dat je graag een ander wilt helpen, maar dat geldt uiteraard ook voor mensen met een andere levensovertuiging .”

Brouwer legt uit dat cliënten bij SchuldHulpMaatje aankloppen als er financieel problemen ontstaan. “Wij koppelen ze dan aan een maatje die samen met de cliënt op zoek gaat naar oplossingen: zonder vooroordeel, zonder belerend te zijn. We gaan samen op zoek naar oplossingen.”De hulp zit hem vooral in het leren budgetteren. Ter Horst: “Vroeger hadden mensen letterlijk potjes waarmee ze geld spaarden. Als er genoeg geld was, konden iets worden aangeschaft. Nu bijna alles digitaal gaat, wordt dat minder inzichtelijk. Bankbiljetten zijn cijfertjes geworden en rood staan merk je aanvankelijk niet. Tot het bedrag te hoog oploopt en problemen ontstaan.”

Groepsdruk

Toch is het tegenwoordig ook met de apps van banken goed mogelijk om te budgetteren. “Daar wijzen we cliënten op”, zegt Brouwer. “En soms stellen we toch ook voor om maar met echt geld te werken. Gewoon opnemen bij de bank. Dan zie je letterlijk dat je het uitgeeft.” De vraag naar hulp neemt de laatste maanden toe, vooral in Almere. Ter Horst en Brouwer zien ook dat mensen met modale inkomens om hulp komen vragen. “En we zien ook groepsdruk: meedoen aan een bruiloftscadeau. Soms gaat het om enorme bedragen. Het is lastig om dan te zeggen dat je het eigenlijk niet kunt betalen.”

Instanties

SchuldHulpMaatje werkt buiten alle officiële instanties om, maar werkt er toch ook mee samen. Cliënten komen binnen via de website of via bijvoorbeeld het UWV. “Ons traject duurt vaak een half jaar, soms langer. We boeken er veel succes mee. We hopen dat het dan op de rails staat en anders verwijzen we door naar het Gilde of Humanitas. De Plangroep komt in beeld bij problematische schulden die niet binnen een redelijke termijn afgelost kunnen worden”, zegt Brouwer. “Die kunnen ook verder gaan in hun aanpak.”

Maatjes

Omdat de vraag in Almere toeneemt zijn ook meer maatjes nodig die de cliënten willen helpen. Ter Horst: “Dat is vrijwilligerswerk, maar er staat veel tegenover. Je krijgt een gratis opleiding en ook aanvullende cursussen zoals gesprekstechnieken, coachingstrainingen en omgaan met andere culturen. Het belangrijkste is dat je zelf met geld kunt omgaan en graag mensen wilt helpen. Leuk is dat in Almere opmerkelijk veel jonge mensen zich aandienen als maatje.”De website van SchuldHulpmaatje is te vinden via https://schuldhulpmaatje.nl/