Lachgas is veel minder onschuldig dan veel mensen denken. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
Lachgas is veel minder onschuldig dan veel mensen denken. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

Lachgasverbod is ingegaan

Algemeen

ALMERE – Met de jaarwisseling naar 2023 is ook het lachgasverbod van kracht geworden.

Lachgas staat nu op lijst II van de Opiumwet, wat betekent dat het dan onder andere verboden wordt om lachgas te verkopen of te hebben. Het doel van het verbod is om recreatief gebruik terug te dringen en het aanbod te beperken. Het professioneel gebruik van lachgas voor medische en technische doeleinden blijft wel toegestaan, net als het gebruik van lachgas als toevoeging aan voedingsmiddelen.

Grote problemen

Vooral jongeren gebruiken regelmatig lachgas, waarbij via een ballonnetje het gas van bijvoorbeeld spuitbussen wordt geïnhaleerd. Aanvankelijk werd het als redelijk onschuldig beschouwd, maar inmiddels is duidelijk dat het gebruik van lachgas tot grote problemen kan leiden. Zo zijn de gezondheidsrisico’s enorm en leidde het gebruik van lachgas in het verkeer al tot vreselijk ongelukken.

Ongelukken voorkomen

Minister Yesilgöz: “Het lachgasverbod helpt de politie enorm in de handhaving. Met het verbod kan de politie direct in actie komen als iemand niet-beroepsmatig lachgas in zijn bezit heeft en ballonnen met gasflessen in de auto heeft liggen. Zo kunnen we hopelijk ongelukken voorkomen.”