Het zonnepark is gerealiseerd op de voormalige vuilstort Braambergen. (Foto: Feenstra Fotografie)
Het zonnepark is gerealiseerd op de voormalige vuilstort Braambergen. (Foto: Feenstra Fotografie)

Zonnepark gerealiseerd op voormalige vuilstort Braambergen

Algemeen

ALMERE - Op de voormalige stortlocatie Braambergen in Almere hebben HVC en Afvalzorg een zonnepark gebouwd. De bijna 26.000 zonnepanelen wekken genoeg duurzame energie op om 5.300 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

In maart 2008 sloot Afvalzorg de locatie al voor het storten van afval. De overige afvalverwerkingsactiviteiten stopten in 2021. Er is een uniek heuvellandschap ontstaan in het vlakke landschap nabij stadslandgoed de Kemphaan. Samen met de gemeente Almere en Staatsbosbeheer heeft Afvalzorg gewerkt aan een definitieve eindbestemming van de locatie om het daarna weer open te stellen voor de Almeerders. Er waren ambitieuze plannen voor nieuwe natuur, recreatie en sportfaciliteiten in combinatie met duurzame energie. Delen van het het terrein werden al gebruikt voor een mountainbike-parcours en een wijngaard. Het zonnepark is zo goed mogelijk ingepast in het landschap, zodat de omgeving aantrekkelijk en geschikt blijft voor recreatie.

Bewoners van Almere en Flevoland kunnen meeprofiteren van de opbrengsten van het zonnepark. Via obligaties kunnen zij investeren in het project, tegen 5% rente. Inwoners van Almere krijgen hierbij voorrang. Ga voor meer informatie en inschrijven naar www.zonbraambergen.nl