De repetities voor Les Misérables in Kunstlinie gingen dinsdag van start met aansnijden van een taart. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)
De repetities voor Les Misérables in Kunstlinie gingen dinsdag van start met aansnijden van een taart. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)

Kunstlinie komende weken thuisbasis voor Les Misérables

Uit

Almeerder Michael Muyderman speelt ‘Marius’ in legendarische musical

ALMERE – Kunstlinie is de komende weken de thuisbasis van de musical Les Misérables. De repetities en de eerste zeven try-outs vinden plaats in het Almeerse theater. De voltallige cast, het orkest en de creatives kwamen dinsdag bij elkaar voor de perspresentatie en de allereerste repetitie. De in Almere geboren en getogen Michael Muyderman speelt een van de hoofdrollen in deze grote productie.

Door Petra Onderwater

“We hebben de enorme luxe dat we in dit geweldige theater zes weken lang met zijn allen deze nieuwe productie kunnen gaan maken”, vertelt  Hans Cornelissen van De Graaf en Cornelissen Entertainment. “Vanwege de coronapandemie is deze hele tournee tot twee keer toe uitgesteld en er zijn momenten geweest waarop we dachten dat het er niet meer van ging komen. Maar nu staan we hier. Ondanks dat het nog steeds een onzekere tijd is gaan we ervoor en we hebben er enorm veel zin in.” De feestelijke galapremière is op 5 maart in Koninklijk theater Carré. “De verhuizing van Almere naar Amsterdam zal 4 à 5 dagen in beslag nemen, om maar even aan te geven hoe groots deze productie is,” aldus Cornelissen.

Tijdloos verhaal

Na 15 jaar is Les Misérables - in een vernieuwde versie - terug in de theaters. De musical is gebaseerd op het gelijknamige boek van Victor Hugo. Na jarenlange gevangenschap doet Jean Valjean er alles aan zijn vrijheid te behouden. Met agent Javert op zijn hielen ontdekt hij het ouderschap en vecht hij mee op de barricade. “Ik vind Les Misérables het allermooiste dat er ooit gemaakt is, omdat het een tijdloos verhaal is voor alle genereaties”, vertelt theaterproducent Erwin van Lambaart. “Het is bovendien altijd een springplank geweest voor nieuw talent en voor bestaand talent een kans om meer diepgang in hun carrière te brengen.”

‘Rol van Marius past mij goed’

Almeerder Michael Muyderman speelt de rol van Marius. “Het is ontzettend leuk om weer in Almere te spelen, waar het voor mij destijds allemaal begonnen is. In ditzelfde gebouw volgde ik ooit theater- en musicallessen”, vertelt hij. Tijdens zijn mbo-opleiding liep hij stage bij het Almeerse jongerentheatergezelschap SubSub, waar hij in 2016 de hoofdrol speelde in de voorstelling Hem/Zijn. Daarna volgden onder meer rollen in grote producties als de musical Annie en Showponies, de Alex Klaassen-revue. “De rol van Marius past mij qua karakter heel goed. Het is een hele zachtaardige jongen, met een gepassioneerd hart. Een jongen die heel doelgericht is, maar ook een soort hopeloze romanticus. Ik heb er heel veel zin in om deze rol te gaan spelen.”

Almeerse Cosette

Ook de Almeerse Lisanne Veeneman is te zien in deze productie. De 22-jarige speelt mee in het ensemble en is de tweede cover van het personage Cosette. Veeneman is destijds gestart in het kinderkoor van KAF/Kunstlinie en bij de Faust Theaterschool. Ze is net afgestudeerd aan het Fontys Conservatorium in Tilburg en kijkt enorm uit naar deze productie. “Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan met dit fantastische team.”

Freek Bartels en René van Kooten

De cast bestaat naast nieuwe talenten als Michael Muyderman ook uit ervaren musicalartiesten, waaronder Freek Bartels, René van Kooten, Milan van Waardenburg en Vajèn van den Bosch. Voor Bartels en Van Kooten is het de tweede keer dat zij in deze productie staan. “Ik heb het in 2008 mogen doen en het is ontzettend gaaf dat dit nu weer op mijn pad komt. Ik heb er dan ook heel veel zin in”, vertelt Bartels, die dit keer de rol van Javert speelt. René van Kooten kruipt opnieuw in de huid van Jean Valjean, dit keer als alternate van Milan van Waardenburg. Meer dan vijftien jaar geleden won hij hiervoor de Musical Award voor beste mannelijke hoofdrol. “Het is heel bijzonder als je een van de meest bijzondere dingen van je leven nòg een keer mag doen, met zoveel jonge getalenteerde mensen in deze nieuwe versie. Ik zat net gewoon al te huilen bij het filmpje dat werd vertoond”, lacht Van Kooten. 

Les Misérables is van 18 tot en met 25 februari te zien in Kunstlinie Almere. Kijk voor de volledige speellijst op www.lesmiserables.nl 

Afbeelding