(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

‘Bestuur SP Almere botst met landelijke kandidatencommissie verkiezingen’

Politiek

ALMERE – Leden van de kandidatencommissie, ingesteld door de landelijke SP, hebben hun werk neergelegd nadat zij in botsing kwamen met het bestuur van de SP Almere over de samenstelling van de kandidatenlijst voor de provinciale verkiezingen. 

Door Marcel Beijer

Verschillende bronnen bevestigen de lezing van SP-fractievoorzitter Maike Müller (Provinciale Staten) in deze krant dat zij door de landelijke kandidatencommissie als lijsttrekker was aangewezen, maar dat het lokale bestuur in Almere de benoeming wil tegenhouden. Daarop hebben leden van de commissie hun werk neergelegd. Het landelijk bestuur van de SP wil die lezing niet letterlijk bevestigen maar geeft wel aan dat er ‘wisselingen zijn geweest in de kandidatencommissie’.

Klacht

De klacht die Statenlid Maike Müller van de partij heeft neergelegd over machtsmisbruik en intimidatie zal serieus worden genomen, aldus de landelijke SP. “Om dit zorgvuldig te kunnen doen, doen we dan ook geen uitspraken over personen of de afhandeling van klachten die bij de klachtencommissie zijn binnengekomen.”
Voor wat betreft de samenstelling van de kandidatenlijst voor de komende Provinciale Staten-verkiezingen laat het bestuur zich niet uit. “De kandidatencommissie is momenteel nog steeds bezig met het voeren van gesprekken om te komen tot een kandidatenlijst. De leden uit de regio beslissen daar uiteindelijk over.”

Serieus

De sfeer binnen de SP Flevoland is flink verziekt omdat volgens Müller, en ook andere partijprominenten, de macht van Almere en Lelystad te groot zou zijn, door de inmenging van voorzitter David de Vreede. De SP Dronten scheidde zich al van de partij af. De klacht is dat het landelijk bestuur de brand binnen de partij niet wil blussen. Volgens een woordvoerder van de landelijke SP is dat niet juist. “In Dronten is eerder door een aantal mensen steun en gesprekken van de landelijke partij niet afgewacht en hebben zij zelf een persoonlijke afweging gemaakt om buiten de SP verder te gaan. Dit staat los van de klacht van mevrouw Müller over haar positionering op de kandidatenlijst voor komende verkiezingen. Als er zorgen of problemen zijn in regio’s of bij afdelingen dan nemen we deze altijd serieus en zal er indien nodig ondersteuning zijn vanuit de landelijke partij.”