Afbeelding

Het weer : Tot eind januari weinig verandering

Algemeen

ALMERE - Komende twee weken krijgen we nog meer regen, stevige wind en hoge temperaturen. 

Door Marc Putto

Inmiddels is het duidelijk geworden dat we afstevenen op een klassieke wintermaand. Een traditioneel zachte louwmaand waarvan we er al zoveel hebben gehad deze eeuw. Het geijkte patroon in de atmosfeer zit muurvast en zeker de eerste tien dagen nog.
Tot en met afgelopen zondag bedroeg het maandgemiddelde van januari dik 10 graden. Nog nooit was de beginfase van januari zo zacht in Nederland. December 2022 was bijna 4 graden te koud tot en met halverwege de maand, terwijl deze januari het presteerde om maar liefst 6,5 graden boven normaal uit te komen tot en met afgelopen zondagmiddag. Waarschijnlijk wordt januari tenminste 3 of zelfs 4 graden te zacht als we de balans gaan opmaken straks aan het eind einde de maand. Ongetwijfeld zal er nog een keer een minder zachte, of mogelijk even vrij koude fase aanbreken tijdens de komende pakweg drie weken.

Frontale storingen

Komende dagen dus nog steeds hetzelfde parool wat het weerbeeld betreft voor Almere. Regelmatig frontale storingen langszij met regenmomenten, tijdelijk veel wind uit het zuidwesten of westen en natuurlijk onveranderd hoge temperaturen het hele etmaal. Daarbij maakt de lage januarizon natuurlijk geen overuren in de meestentijds sombere tijdvakken.
Op middellange termijn neigt de stroming tijdelijk iets meer te ruimen naar noordwest. Dat betekent dat wat frissere polaire lucht tot het Noordzeegebied kan geraken. Vooral de bovenlucht koelt dan fors af tot rond -35 graden. De neerslag die dan valt krijgt een wat winters karakter. Te denken valt aan enkele gure buien met stofhagel of een paar uur natte sneeuw bij een frontale passage waardoor het gazon of de auto even wit kan uitslaan.

Woensdag min. 7, max. 11, wind zw. 4-5, neerslag 90% en zon 30%
Donderdag min. 6, max. 11, wind zw. 4-5, neerslag 90% en zon 15%
Vrijdag min. 6, max. 10, wind zw. 5, neerslag 80% en zon 30%
Zaterdag min. 6, max. 10, wind zw. 5, neerslag 80% en zon 20%
Zondag min. 7, max. 9, wind w. 4-5, neerslag 75% en zon 30%