Cijfer wegstrepen bij staatsexamen

ALMERE - Wie via het staatsexamen een diploma wil halen, wordt komend jaar extra gecompenseerd voor de gevolgen van corona op het onderwijs. Deze groep mag een ongunstig cijfer wegstrepen, als zij dan hun diploma kunnen halen. Eerder mochten reguliere examenscholieren dat ook al. Daarnaast wordt er een extra herkansing aangeboden. Dat schrijft minister Dennis Wiersma in een Kamerbrief naar aanleiding van moties uit de Tweede Kamer. 

Wiersma: "Veel leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs doen via het staatsexamen hun eindexamen. De school bereidt je daarop voor. Maar op het hoogtepunt van de coronapandemie was er veel lesuitval. Daar heb je ook last van gehad als je staatsexamen doet. Daarom mogen staatsexamenkandidaten één onvoldoende niet mee laten tellen, als ze dan hun diploma kunnen halen. Ook krijgen deze kandidaten twee herkansingen in plaats van één.” 

Duimregeling 

Dit jaar komt er een zogeheten duimregeling voor staatsexamenkandidaten die dat jaar hun diploma willen halen, inclusief leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs (vso). Dat betekent dat deze groep een ongunstig cijfer uit 2020, 2021 of 2022 mag wegstrepen, als zij op die manier hun diploma kunnen halen. Uitgezonderd zijn de kernvakken, die tellen altijd mee. Ook krijgt deze groep staatsexamenkandidaten een extra herkansing. 

Een leerling kan staatsexamen doen als die niet op een reguliere middelbare school zit, als die certificaten wil halen voor losse vakken of als volwassene een diploma wil halen. Ook leerlingen op het voortgezet speciaal onderwijs kunnen via het staatsexamen een diploma halen als de school zelf geen examens afneemt. Een staatsexamen is gelijkwaardig aan een examen op een reguliere school.