De website kiesmbo.nl (Foto: aangeleverd)
De website kiesmbo.nl (Foto: aangeleverd)

Keuze voor mbo-beroep makkelijker dankzij website

ALMERE - Op KiesMBO.nl is het sinds kort mogelijk om beroepen makkelijker te vergelijken op basis van kans op stage, startsalaris en kans op werk. Ook zijn deze cijfers recent geactualiseerd.

Eerder was het niet mogelijk om beroepen op KiesMBO.nl op deze punten te vergelijken. Uit onderzoek onder scholieren en hun ouders, bleek behoefte aan betere vergelijkingsmogelijkheden. De informatie helpt scholieren om een goed onderbouwde studiekeuze te maken. KiesMBO.nl is de website voor beroeps- en studiekeuze voor het middelbaar beroepsonderwijs. Deze tijd van het jaar zijn leerlingen volop bezig met het maken van een studiekeuze. Ruim honderdduizend leerlingen in het laatste jaar van het vmbo oriënteren zich momenteel op een vervolgopleiding. 

Goede keuze

KiesMBO.nl toont jongeren, hun ouders en docenten hoe het mbo werkt, de opleidingsmogelijkheden die het mbo biedt en helpt bij het maken van een goede keuze. Leerlingen zoeken meestal eerst breed met behulp van KiesMBO.nl en andere hulpmiddelen en kiezen dan van welke opleidingen ze een open dag willen bezoeken. Voor 1 april 2023 moeten ze een definitieve studiekeuze maken.  

Tweede Kamer

De Tweede Kamer vroeg vorig jaar in een motie beroepen met een gunstig arbeidsmarktperspectief meer onder de aandacht te brengen bij jongeren. Minister Dijkgraaf vroeg SBB daarom de functionaliteiten van KiesMBO.nl uit te breiden. SBB heeft nu aan die wens invulling gegeven. 

Keuzegelijkheid 

Uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) blijkt dat jongeren bij hun studiekeuze behoefte hebben aan informatie over startsalaris en arbeidsmarkt. Daarnaast stelt SEO Economisch Onderzoek dat jongeren met een migratieachtergrond minder informatie uit hun netwerk krijgen over salaris, stagekans en kans op werk dan jongeren zonder migratieachtergrond. Hierdoor overschatten jongeren met een migratieachtergrond de kans op stage, de hoogte van het salaris en de kans op werk van opleidingen en kiezen ze vaker voor een opleiding met een lagere kans op stage en werk. Door deze informatie toegankelijker te maken op KiesMBO.nl kunnen alle jongeren deze betrekken bij hun studiekeuze. Dit draagt bij aan grotere “keuzegelijkheid”. 

SBB

KiesMBO.nl bestaat sinds 2018 en is in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ontwikkeld door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), in samenwerking met de MBO Raad, de VO-raad, het georganiseerd bedrijfsleven en jongerenorganisaties.