Meer aandacht voor basisvaardigheden. (Foto: Adobe Stock/David Fuentes Prieto)
Meer aandacht voor basisvaardigheden. (Foto: Adobe Stock/David Fuentes Prieto)

Meer aandacht voor lezen, schrijven, rekenen

ALMERE - Een kopgroep van scholen gaat dit schooljaar aan de slag met het masterplan Basisvaardigheden, dat ervoor moet zorgen dat elke leerling goed leert lezen, schrijven en rekenen. Vanuit het Rijk is daar 222 miljoen euro voor beschikbaar. In totaal krijgen 645 scholen extra geld om de basisvaardigheden te verbeteren. 

Ook zijn er sinds de start van dit schooljaar hulpteams aan de slag gegaan met 144 basisscholen, middelbare scholen en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs. Deze basisteams helpen met waar de school behoefte aan heeft om de basisvaardigheden taal, rekenen/wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid te versterken. In mei is het masterplan basisvaardigheden van start gegaan, om de basisvaardigheden van leerlingen weer naar een hoger plan te tillen. Om hiermee een vliegende start te maken, is er voor dit schooljaar 222 miljoen euro extra beschikbaar voor in totaal 645 scholen. Zij gaan aan de slag met een aanpak die is onderbouwd door kennis over wat werkt uit wetenschap en praktijk. Het verschilt per school wat er nodig is, maar te denken valt aan het stimuleren van lezen of bijscholing van leraren. Scholen worden hierbij geholpen met onder meer een overzicht met effectieve manieren om de basisvaardigheden te verbeteren.

Basisteams

Daarbij krijgen 144 scholen extra ondersteuning van de basisteams aangeboden. Scholen geven aan verschillende soorten hulp te willen, van het begeleiden van vrijwilligers en het organiseren van schoolactiviteiten om leraren te ontlasten, tot de keuze voor nieuwe lesmethodes. Hiervoor heeft  het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de samenwerking gezocht met allerlei organisaties die relevante expertise en hulp kunnen verlenen, zoals Kennisnet, de Taalunie en ProDemos. De teams leveren zelf geen leraren, maar zorgen wel voor ondersteuning en helpende handen.