'Stirring Weerwater' door Sachi Miyachi, uit het schetsvoorstel voor haar landschapskunstwerk Reed Bank Cycles. (Beeld: aangeleverd)
'Stirring Weerwater' door Sachi Miyachi, uit het schetsvoorstel voor haar landschapskunstwerk Reed Bank Cycles. (Beeld: aangeleverd)

Expositie nieuw landschapskunstwerk Weerwater

STAD CENTRUM - Sachi Miyachi werkt momenteel aan het ontwerp voor een nieuw landschapskunstwerk met de titel Reed Bank Cycles, voor bij het Weerwater in Almere. Vanaf 12 januari is hierover een kleine presentatie te zien in het Stadsarchief Almere. Deze sluit aan op de huidige tentoonstelling over de geschiedenis van het Weerwater.

In de tentoonstelling Water-Polder-Weerwater, die terugblikt op het verleden van het Weerwater, kijkt Miyachi vooruit naar haar vijfjarige project Reed Bank Cycles. Zij laat schetsen zien van haar project en probeert het kunstwerk, dat nu alleen nog een plan is, al tastbaarder te maken. Dit doet ze door echte materialen (waaronder water uit het Weerwater) naar de tentoonstelling te brengen.

Papiermolen

Het ontwerp van Sachi Miyachi voor het nieuwe kunstwerk bestaat uit een tijdelijke, beeldbepalende papiermolen waar van het riet en het water van het Weerwater papier zal worden gemaakt. Deze molen komt te staan op een plek aan het Weerwater, de exacte locatie moet nog worden bepaald.

Geld

Van het Weerwaterpapier wordt vervolgens papiergeld gemaakt ter gelegenheid van 50 jaar Almere. Miyachi borduurt hiermee voort op de munten die zijn geslagen bij de viering van 1 jaar Almere (1977) – deze munt is nu te zien in het Stadsarchief. Het project gaat daarmee impliciet ook over hoe landschap en economie verbonden zijn, hoe water zelf waarde kan creëren.

Samen met bewoners

Het papier in de papiermolen wordt samen met bewoners en belangstellenden gemaakt. Het fundament van de molen is gevormd naar het proces van papier maken en doet dienst als workshopruimte. Ook aan het ontwerp van het papier doen bewoners mee. Het project werk toe naar de viering van 50 jaar Almere in 2026. Daarna wordt de papierfabriek afgebroken en de fundering omgevormd tot een permanente sculptuur, een nieuw landschapskunstwerk voor Almere.

Tafelgesprekken

Tijdens de tentoonstelling organiseert de kunstenaar gesprekken met bewoners en organisaties die bij het project betrokken zullen zijn. Heb je ook belangstelling om mee te doen? Houd de berichten van Land Art Flevoland in de gaten voor meer informatie en de data. Zie ook: www.landartflevoland.nl