Lezers schrijven

Panda

Wat houdt 'gelukkig nieuwjaar' voor de meeste mensen in? Gelukkig zijn! iedereen kan daar een eigen invulling aangeven. Voor mij betekent geluk... genieten van alles wat God ons heeft geschonken. Het leven, de geboorte van een kind, de natuur, de schepping. Maar het artikel over Panda (ADW 4 jan) bracht me van m’n stuk. Is dit nu echt hetgeen wat een mens gelukkig maakt? In plaats van een M of V een X in je paspoort? Vervolgens moet deze persoon ook nog met ‘hun’ worden aangesproken. Dit noem ik: ‘Een wereld compleet van God’ los. Voor mensen die wel eens naar Robert Jensen luisteren: Hij heeft het over ‘lichamen met penissen of vagina’s, maar hij vergist zich want er lopen ook tweevoeters rond met niets. Ik vraag me dan ook af of ‘zij’ op de foto zijn gegaan alvorens ‘zij’ het X bewijs vol trots in ontvangst ‘hebben’ mogen nemen. En als dit nou echt een eigen keuze was, maar dat betwijfel ik, want op de MSM wordt deze waanzin al door de strot van kleuters geduwd. Wat een zieke wereld. Iedereen laat zich van alles aanpraten en dan kom je groots in de krant wanneer jij deze waanzin handen en voeten durft te geven. Evengoed wens ik ‘hun’ Panda, een gelukkig nieuwjaar.

Klaar van Maanen

AH (1)

Wat een onsympathieke reactie op het bouwen van 120 sociale woningen op een stuk braakliggend terrein pal voor de Albert Heijn Oostvaarders. De heer Weernekes is bang dat niemand meer zijn AH nog ziet, zodat er minder klanten komen. Terwijl er genoeg mensen bijkomen waaronder 400 nieuwe vluchtelingen uit de Oekraïne. Die moeten toch ook ergens boodschappen doen. Misschien kan er in de bedrijfsruimte die ook in het nieuw te bouwen complex komt een andere super komen, een Aldi of een Lidl.

E. de Ligt

AH (2)

Ons aller wekelijkse lijfblad Almere Deze Week bericht op 4 januari dat Weernekes de komst van 120 sociale huurwoningen aanvecht. Ik wist al dat veel burgers de bouw van woningen aanvechten met de argumenten: “niet in mijn gezichtsveld”; “mijn recht op zonneschijn”; “behoud het groen in mijn straat”; “ik weet een betere locatie”; “geen daklozen of statushouders of studenten of ex-drugsverslaafden of zorgbehoeftigen”; “de waarde van mijn woning daalt”. Sommige politici luisteren naar deze burgers, kennelijk omdat die politici het recht op informatie en bezwaar ondersteunen. Of (ondeugende gedachte ….) om kiezers te lokken. Het lijkt er op dat woonrecht, dat ook is vastgelegd in de Grondwet als “verzorgende taak van de overheid”, voor die politici minder belangrijk is dan inspraak. Opvallend is nu dat ook de uitbater van een grootgrutterswinkel (AH) zijn juridische rechten gebruikt om de komst van sociale woningen te bemoeilijken. Daarbij het argument “verminderde toekomstige exploitatiemogelijkheden”. Het lijkt volgens mij op een strijd tussen grootkapitaal en sociaal zwakkeren. Tja… zo modderen we voort en blijven woningzoekenden in de kou staan.

Roelof Heyser

Kunstmuseum (1)

Aan het begin van het jaar 2023 wens ik van harte dat de gemeenteraad zich geen tweede keer door adviesbureaus laat meeslepen
in een fata morgana, die de burgers van Almere klauwen met geld gaat kosten. Een bezoekersaantal van 200.000 bezoekers per jaar, gebaseerd op dat van museum Booijmans te Rotterdam. Ik woon nu twee en half jaar in Almere, en ben heel blij met alles wat de stad en omgeving biedt. Mijn vrienden en familie hebben verbaasd gestaan, hoe prachtig ik hier woon. Maar niemand uit Amsterdam kan ik motiveren om iets leuks in Almere of in de polder te gaan doen. Ook mijn kinderen en familie willen niet een uitstapje in Almere.
Toen ik met de kerst suggereerde met mijn verjaardag een weekend in Rotterdam te gaan logeren, klonk er luid gejuich. Misschien kan er over een paar jaar een spraakmakende tentoonstelling geopend worden in een tijdelijke locatie om te testen hoeveel museumliefhebbers deze kant op te lokken zijn. Dat lijkt me een beter begin.

Maria Bervoets

Kunstmuseum (2)

Het ene debacle is nog niet opgelost en de volgende zit er aan te komen, Elke ondernemer die met zo'n bedrijfsplan bij een financieerder zou aankloppen, wordt volledig afgebrand. De 80.000 bezoekers uit Almere? Almere heeft hoogstwaarschijnlijk 240.000 inwoners,dus na drie jaar geen bezoekers meer? Nu is er rond de 63,5 miljoen euro gepland. Hoe zat dat ook weer met de Floriade, die had ook zo'n mooi businessplan gelanceerd waar later vele miljoenen door de burgers van Almere moesten worden bijgelegd. En dan maar klagen over agressie tegen gemeente-ambtenaren, Toch logisch, je wordt als burger ,belogen en bedrogen. Of noemde men dat vroeger corruptie?

Ed Cloesmeyer

Kunstmuseum (3)

Welk weldenkend mens wil in deze crisistijd een museum neerzetten? Bezoeken aan musea lopen steeds meer terug, ook de Floriades hebben geen enkele winst geboekt en vertoonde een desorganisatie die op voorhand voorspeld kon worden. En dan nu weer een futuristisch museum willen beginnen? Een bedrag van 65 miljoen wordt op voorhand daar aan verbonden. Lering uit vorige projecten zal een uiteindelijke drievoudige eindbesteding niet vreemd over komen. Aanbestedingen financieel in een keer goed plannen is een utopie gebleken en niet alleen in Almere. Vooruitzien, rekenen en plannen met goede bindende afspraken is nog steeds niet weggelegd voor de huidige politici. Gezien de ontwikkelingen van de techniek in de apparatuur zit men niet op een speeltje van dit niveau te wachten en zal op voorhand een doodgeboren actie blijken te zijn. Dit geld kan beter besteed worden aan de bewoners van Almere, verbetering van scholen, want lezen, rekenen en schrijven, zonder elektronische apparatuur is ondenkbaar geworden en een handicap voor de opgroeiende jeugd. Ook de gemaakte kosten van de proefversie is al een onnodige kostenpost en blijkbaar niet eerst in de gemeenteraad besproken anders was de rep en roer situatie niet verklaarbaar of goed voor de komende verkiezingen.

Cees Jacobs 

Agressie

Als de liefde niet (bestond), bestaat, dan zal dit kunnen leiden tot verbale agressie, bedreigingen en geweld. Wat wij in ADW/ 4 januari lezen is ernstig: uit een anonieme enquête van Almere Deze Week onder Almeerse politici (55 procent van de raadsleden en fractie-assistenten deed mee) blijkt dat 32 procent te maken heeft gehad met verbale agressie. 19,9 procent met bedreigingen en 2,7 procent met geweld.” Dit artikel maakt je triest en vervolgens boos. Hoe kan het bestaan dat mensen elkaar zo weinig gunnen en elkaar intimideren. Helaas kunnen wij, na dit onderzoek niet meer spreken over interpretaties, maar over feitelijkheden. Het is herkenbaar als griffier Gert-Jan Broer zegt: dat de cijfers helaas passen in een maatschappelijke trend. Mijn ervaring en dus ‘interpretatie’ tijdens de Politieke Markt is dat eigenschappen als Leiderschap en integriteit, bij velen van de politici, ruimschoots aanwezig zijn. De liefde bestaat en is het enige antwoord op de negatieve spiraal van Waarden en Normen. Elkaar bevestigen en erkennen is het enige dat telt en leiden tot een positievere samenleving.

Jo Bosma