Slimme ‘doeners’ als Dean en Amber werken graag met hun handen. (Foto: aangeleverd)
Slimme ‘doeners’ als Dean en Amber werken graag met hun handen. (Foto: aangeleverd)

Nieuw: havo met praktische vakken

STAD - Na een succesvolle proefperiode van twee jaar presenteert Stad College in Almere nu de vakhavo. Een volwaardige havo, aangevuld met praktisch onderwijs.

“Veel kinderen kunnen in het reguliere havo- of vwo-onderwijs hun draai niet vinden. Zij willen niet alleen maar theoretische kennis leren. Op onze vakhavo leven ze helemaal op”, zegt schoolleider Theo Schopmeijer die de nieuwe schoolsoort naar Almere haalde.

Op Stad College kunnen leerlingen kiezen voor praktische lessen in techniek, ict, mediavormgeving of zorg. In complete, goed geoutilleerde specialistische lokalen met alle benodigde apparatuur. De school volgt hiermee het populaire initiatief van het Calvijn College in Goes. En ook Rotterdam, Groningen en Utrecht hebben inmiddels een vakhavo. Almere kon niet achterblijven.

“Ik zeg, kies een beroepsrichting waar je gelukkig van wordt. Niet iedereen wil immers socioloog, politicoloog of antropoloog worden. Sommigen werken liever met hun handen. En daar is niks mis mee. Tegenwoordig zijn elektriciens, monteurs en zorgondernemers schaars, zij worden enorm gewaardeerd en verdienen een best belegde boterham.”

De school werkt samen met een aantal bedrijven waar de nieuwe vaardigheden in de praktijk worden geoefend. Vakhavo’ers stromen doorgaans door naar een hbo of een specialistische opleiding. Bedrijven hebben behoefte aan goed opgeleide vakmensen, ook op hbo-niveau.

Open dag

Meer weten? Kijk op stadcollege.nl. De open dag is op woensdag 15 februari van 14.30-18.30 uur.