De eerste publicatie van HENS is 'Wij zijn er even niet'.
De eerste publicatie van HENS is 'Wij zijn er even niet'.

Nieuwe Almeerse uitgeverij presenteert debuutroman in bibliotheek

ALMERE – Almere is een nieuwe uitgeverij rijker: HENS. Een initiatief van de Almeerse tekstschrijver Richard Stuivenberg, met hulp van enkele medestudenten van de Schrijversvakschool in Amsterdam. De eerste publicatie van de uitgeverij, de roman ‘Wij zijn er even niet’, wordt op 24 maart gepresenteerd in de Nieuwe Bibliotheek Almere.

HENS staat voor Huis voor Eigenzinnig Nieuwe Schrijvers. “Maar het verwijst ook naar alle hens aan dek, en de boel in de hens zetten”, aldus Stuivenberg. “Dit vat mooi samen wat HENS beoogt: een andere uitgeverij zijn, waar schrijvers de vrijheid krijgen te publiceren wat zij belangrijk vinden, waar prikkelende boeken verschijnen, met een eigen stem die iets los wil maken, en waar schrijvers elkaar helpen hun werk de wereld in te brengen. HENS wil een uitgeverij zijn voor schrijvers, en lezers, met verbeeldingskracht en lef.”

Kunst van het niet doen

De eerste publicatie van HENS wordt ‘Wij zijn er even niet’ van Hannah Hofman (pseudoniem van Richard Stuivenberg zelf). Een roman over de kunst van het niet doen, geïnspireerd op het taoïsme uit het oude China waarin het begrip wu wei (letterlijk: niet doen) een centrale rol speelt. Vertaald naar deze tijd wordt dat: ‘Wij zijn er even niet, wij doen even niet meer mee, wij zijn even met wat anders bezig.’

Presentatie met lezingen en muziek

De presentatie van uitgeverij én de roman vindt plaats op vrijdag 24 maart om 16:00 uur in De Nieuwe Bibliotheek aan het Stadhuisplein. Op het programma staan korte lezingen, enkele voordrachten en muzikale intermezzi uit de Ten Songs of Change door Marion von Tilzer (piano) en Maya Fridman (cello), geïnspireerd op teksten uit de I Tjing, het klassiek-Chinese Boek der Veranderingen.

Belangstellenden zijn welkom. Aanmelden kan via post@uitgeverijhens.nl. Zie ook: www.uitgeverijhens.nl.