Klaar met de kerk, niet klaar met God?

ALMERE - De coronajaren zijn voor sommige mensen aanleiding geweest niet meer naar een kerk te gaan. Anderen zijn misschien afgehaakt door gedoe in hun kerk of gemeente of zijn helemaal klaar met het concept kerk. Hoe kan iemand die nog wel iets met God heeft, dit betekenisvol houden? Voor die mensen zetten Annet en Jacob Kops uit Haven hun huis open.

Het huis moet een plek worden voor ontmoeting en geloofsgesprek. Ontspannen en met respect luisteren naar elkaars vragen en levenservaringen of verlangen rond leven met God. "Als je niet meer naar een kerk gaat, mis je iets van saamhorigheid, ergens bij horen, het kunnen uitwisselen van gedachten over de zin van het leven en Gods plaats daarin", laat Kops weten. De initiatiefnemers zijn evangelisch christen en hebben zelf ook van alles meegemaakt in verschillende gemeenten.

Klaar met kerk

Zij snappen goed dat mensen klaar zijn met de kerk. Zelf hebben zij niet de keus gemaakt de kerk te verlaten. Ze ervaren zelf, dat actief iets doen met geloof belangrijk is om iets van steun uit je geloof te kunnen halen. Geloven in je eentje is in de praktijk niet goed mogelijk. Daarom starten ze de ontmoetingsgroep. Het is niet erop gericht om mensen terug in de kerk te krijgen.
Tijdens de eerste kennismaking wordt vorm en structuur met elkaar besproken. Zoals wisselende of vaste gespreksleiders; gewoon in gesprek met elkaar of over praten een artikel of hoofdstuk uit een boek, of een stelling als ’geloven in God geeft je vrijheid!?’

Voor een goede groepsdynamiek is het belangrijk elkaar te willen leren kennen door regelmatig samen te komen. De frequentie van die ontmoetingen kan eens per twee of drie weken zijn en ook de avond van samenkomen wordt op de kennismakingsavond op zondag 15 januari besproken.

Aanmelding voor die avond zijn van harte welkom via jacobkops9@gmail.com