(Foto: Naturalis Biodiversity Center)
(Foto: Naturalis Biodiversity Center)

Studente ontdekt drie nieuwe vlindersoorten tijdens stage bij Naturalis

Algemeen

ALMERE - Studente Linda Vink van de Aeres Hogeschool in Almere heeft tijdens haar stage bij Naturalis drie nieuwe soorten uilvlinders ontdekt. “Ik ben er heel blij mee en trots op” , reageert zij.

De drie soorten nachtvlinders komen voor op het eiland Nieuw-Guinea, waar heel veel vlindersoorten te vinden zijn maar niet zo veel vlinderdeskundigen. Uit natuurhistorische verzamelingen zoals die van Naturalis komen dus met enige regelmaat nieuwe soorten naar boven, maar dat een studente er drie tegelijk doet tijdens een stage is volgens Naturalis zeer opmerkelijk.

Linda (22) liep stage bij vlinderexpert Rob de Vos van Naturalis en bestudeerde de zogeheten Agrotis-uilvlinders uit de Naturalis-collectie en die van het Natural History Museum in Londen. In het laboratorium prepareerde ze de geslachtsdelen van de bewaarde vlinders, en vergeleek ze met elkaar. De conclusie was dat er nieuwe soorten beschreven moesten worden. Dat heeft Linda dus ook gedaan, samen met uilvlinderspecialist Alberto Zilli. Voor de kenners: de drie soorten zitten bij elkaar in een zogeheten subgenus (Papuagrotis), dat ook nieuw is.

Linda studeert aan de Aeres Hogeschool in Almere. “Toen ik aan mijn stage begon had ik weinig tot geen kennis over nachtvlinders. Door de goede begeleiding en de unieke kansen die ik kreeg, heb ik aan het eind van mijn stage een enorme berg kennis opgedaan. Ik ben er heel blij mee en trots op.”

Naamgeving

De volledige aanduiding van een soort bevat niet alleen de Latijnse naam, maar ook de naam van de beschrijver en het jaartal waarin dat gebeurde. Deze vlinders dragen dus behalve hun eigen naam nu ook de auteursnamen van Linda Vink en Alberto Zilli. De drie soorten heten Agrotis (Papuagrotis) habbemae Vink & Zilli, 2022, A. (P.) bintangus Vink & Zilli, 2022 en A. (P.) minutus Vink & Zilli, 2022. ‘Minutus’ betekent klein, ‘Lake Habbema’ is een meer in Indonesisch Nieuw-Guinea en de ‘bintangus’ is vernoemd naar het Sterrengebergte.

(Foto: Naturalis Biodiversity Center)