Afbeelding

PvdA vraagt aandacht voor dakloosheid jongeren

Politiek

ALMERE – De fractie van de PvdA in Almere heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de dakloosheid bij jongeren in de stad. 

Onlangs liet het Leger des Heils weten dat de dakloosheid onder jongeren in Nederland tussen 18 en 22 jaar in een jaar tijd gestegen is met 50 procent. Zij blijven echter onder de radar van de overheid. De PvdA wil nu weten in hoeverre het Almeerse college in beeld heeft hoeveel jongeren in de stad er geen dak boven hun hoofd hebben en of er een relatie is tussen het aantal woningzoekende jongeren en het toenemend aantal daklozen jongeren. De PvdA maakt zich daar zorgen over, omdat er in  Almere relatief veel jongeren zijn. ‘Dakloosheid heeft een grote impact voor jongeren. Veel dakloze jongeren kampen met psychische problemen, eenzaamheid of verslavingsproblematiek’, stelt de partij. 

In kaart

In de vragen aan het college vraagt de partij of het college betrouwbare informatie kan verkrijgen en wat er eventueel nodig is om deze groep beter in kaart te krijgen. Ook wil de PvdA weten wat het college op korte termijn kan doen (voor het jaar 2025) om de dakloosheid onder jongeren in een kwetsbare positie te verlagen en hoe jongeren bij die aanpak betrokken kunnen worden. 

Manifest

Tot slot wijst de partij het college op  het manifest ‘Alle jongeren een thuis in 2030’ van de landelijke coalitie SamenThuis2023. De gemeente Utrecht steunt dit manifest met aanbevelingen. ‘Wat vindt u inhoudelijk van dit manifest en bent u bereid dit te ondertekenen en/of erop te reageren’, vraagt de partij.