Teun Castelein in zijn bloemendecor. (Foto: aangeleverd)
Teun Castelein in zijn bloemendecor. (Foto: aangeleverd)

‘Selfiemuseum’ Flower Beings in Corrosia

Uit

HAVEN CENTRUM - In de exporuimte van Corrosia is de tentoonstelling Flower Beings van Teun Castelein geopend. Met deze solotentoonstelling geeft de kunstenaar Almere Haven drie maanden lang een interactief bloemendecor.

Castelein bouwde een decor dat de veelkleurigheid van Almere Haven weerspiegelt. Met gerbera’s, de bloemen die in zo ongeveer in alle kleuren van de regenboog in Nederland worden gekweekt. De beeldend kunstenaar is geïnteresseerd in toeristische installaties, waaronder sculpturen die de toeschouwer uitnodigen zijn hoofd erdoor te steken. Overal ter wereld zijn ze te vinden. Castelein ziet het als een vorm van volkskunst en legt de link met de bloemencorsocultuur. Hij voegt daar een digitale laag aan toe en legt een tweede verband met de social media- en selfiecultuur. “Profielfotokunst is ook weer volkscultuur. Iedereen maakt foto’s van zichzelf, in dit geval tussen de bloemen. Door die te delen op social media hopen ze hartjes en thumbs up te krijgen. Het klinkt plat, maar we hunkeren er allemaal naar gezien en geliefd te zijn. Als ik daarbij kan helpen, vind ik dat een mooie gedachte.” 

Portret schieten

De expositie Flower Beings biedt bezoekers van Corrosia de mogelijkheid om even uit de werkelijkheid te stappen in de fotostudio-annex-expositieruimte. “Een selfiemuseum van de Almeerse gemeenschap, waarin iedereen welkom is en zijn eigen portret kan schieten.”

Corona Corso’s

Tijdens de expositie wordt ook de film vertoond van de Corona Corso’s die Castelein tijdens de coronapandemie maakte. Met de eenmansbloemenparade bracht hij een ode aan de volkskunst, gaf hij commentaar op de anderhalvemetermaatschappij en bracht hij een lichtpuntje tijdens de lockdowns.

Corrosia Expo is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur en vanaf een uur voor aanvang van de voorstelling. Toegang is gratis.