(Foto: Adobe Stock)
(Foto: Adobe Stock) Özgür Güvenç - stock.adobe.c

Vattenfall legt prijsverhoging stadsverwarming uit, zorgen blijven

Politiek

ALMERE – Ondanks de forse tariefverhoging die Vattenfall 1 januari doorvoerde voor de 52.000 Almeerders die op het warmtenet zijn aangesloten, blijft Stadsverwarming veel voordeliger dan gas. 

Door Marcel Beijer

Dat bleek donderdagavond toen raadsleden tijdens de Politieke Markt uitleg kregen van twee verantwoordelijken van Vattenfall. De VVD had hen gevraagd tekst en uitleg te geven over de tariefsverhoging die door veel klanten niet begrepen wordt. In Almere maken bewoners van Stad, Noorderplassen-West en Poort gebruik van het warmtenet, waarbij geen gasketel in huis aanwezig is. Leverancier Vattenfall heeft daarbij het monopolie. Veel Almeerders hekelen het bedrijf omdat het tarief per januari verhoogd is van 39,41 euro per KJ (kilojoule) naar 76,45 euro. Daarom had de VVD het bedrijf gevraagd om de prijsverhoging uit te komen leggen.

Oekraïne

Michiel Houwing en Ayhan Yazgili van Vattenfall haalden daarbij de bekende argumenten aan: de marktwerking is er daar één van, maar vooral de oorlog in Oekraïne heeft voor een hogere gasprijs gezorgd en voor de productie van stadswarmte wordt ook gas gebruikt. Tot slot is ook het in juni 2022 naar 9% verlaagde btw-tarief per 1 januari weer teruggeschroefd naar de oorspronkelijke hoogte van 21%. Dat de gasprijs inmiddels weer behoorlijk laag is, zullen de Almeerders in 2023 nog niet merken: Vattenfall koopt de energie strategisch in en zet de prijs vervolgens een jaar vast. Houwing en Yazgili lieten zich niet in de kaart kijken wat die strategie behelst en evenmin waarom de prijs voor een jaar wordt vastgelegd, ook al fluctueert de markt enorm. Wanneer de inkoop voor 2024 precies wordt bepaald, werd niet duidelijk.

Zorgen

De raadsleden waren evenwel blij met de uitleg, al waren er ook zorgen. De Vattenfall-heren gaven toe dat de bereikbaarheid voor klanten te wensen over liet. “We nemen dat zeer serieus en werken hard aan verbetering.” Colette Holter (VVD) wees op het prijsplafond dat het kabinet heeft ingevoerd, maar natuurlijk eens eindig zal zijn. En Dennis Held (BIJ1) vatte de uitleg sterk samen. “Ik snap de technische uitleg. Ik woon zelf in Noorderplassen-West, maar heb moeite de verhoging aan mijn buren uit te leggen.”

Geen misbruik

Volgens de heren maakt Vattenfall geen misbruik van het monopolie en houdt ook de ACM (Autoriteit Consument & Markt) daar controle op. Daarnaast blijft stadsverwarming, ondanks de verhoging, veel voordeliger dan gas. Dat verschil loopt op tot 500 euro. Ook zal het warmtenet in de toekomst nog veel milieuvriendelijker worden, zo stelden ze. De VVD gaf na afloop aan dat ze, na deze technische uitleg, het onderwerp binnenkort ook politiek op de agenda zal zetten.