De voormalige brandweerkazerne op Markerkant. (Foto: Google)
De voormalige brandweerkazerne op Markerkant. (Foto: Google)

Nog 140 asielzoekers in voormalige brandweerkazerne

Politiek

MARKERKANT – In de voormalige brandweerkazerne op bedrijventerrein Markerkant verblijven momenteel nog 140 asielzoekers. Ze worden daar door de gemeente opgevangen om de druk op Ter Apel te verlichten. Daar moesten asielzoekers deze zomer buiten slapen.

Door Marcel Beijer

Aanvankelijk werden er 275 asielzoekers in de kazerne opgevangen, inmiddels is dat aantal teruggelopen naar 140, zo zei burgemeester Ank Bijleveld afgelopen donderdag op vragen van de PvdA-raadlid Aya Selman die van mening is dat vluchtelingen niet langer dan zeven maanden in een pand met minimale voorzieningen zouden mogen verblijven.

Crisisnoodopvang

Bijleveld antwoordde dat het hier om een ‘crisisnoodopvang’ gaat. “En dat is helemaal niet zo slecht en in ieder geval beter dan buiten slapen.” Ook zouden in de voormalige brandweerkazerne inmiddels betere voorzieningen zijn. “We doen wat we kunnen. Het zou mooi zijn als we deze mensen aan het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) kunnen overdragen. Dan kan sneller over hun aanvraag worden beslist.”

IND

De burgemeester, die ook voorzitter is van de Veiligheidsregio, gaf verder aan dat veel van de asielzoekers nog geen eerste gesprek hebben gehad met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). “Er is een enorme achterstand, maar daar hebben we als gemeente weinig invloed op. Maar daar zou landelijk best meer aandacht voor mogen komen.”